Indignació entre els pares pels preus del material escolar

nens sortint de l'escola

nens sortint de l’escola

Ja fa un mes de la tornada a l’escola, però entre els pares i mares encara és ben viva la preocupació per les depeses que els ha comportat. Només el preu de llibres, roba i material escolar per iniciar el curs supera, en la majoria de casos, els 400 euros per alumne.

Un dels desemborsaments més importants és per als llibres. A Malgrat de Mar, suposa uns 160 euros de mitjana per alumne i curs. Cal dir, però, que el cost varia depenent de l’escola i de si són per a educació infantil, primària o secundària.

Una altra de les despeses que impacta sobre l’economia familiar és la quota per a material escolar, que acostuma a rondar els 100 euros. Els pares i mares diuen no entendre gaire bé aquest concepte, tenint en compte que els alumnes compren i porten a l’escola pràcticament tot el material que necessiten (llibretes, carpetes, estris de dibuix, bolígrafs, etcètera).

A la important suma de diners que s’acaba pagant pel material, cal afegir-hi els xandalls i bates, que majoritàriament suposen més de 80 euros per nen.

Els preus de la roba esportiva també generen indignació entre les famílies. Les mares i pares amb qui ha pogut parlar elmalgratenc denuncien que es faci pagar “com si fos el xandall del Barça”. Expliquen que troben equipaments molt similars en establiments comercials o al mercat i que es venen a preus molt inferiors. “El xandall d’hivern que et fan pagar a més de 50 euros, el pots trobar a 15 euros a les botigues”. Es queixen que, en la majoria d’escoles, no es permeti usar aquests xandalls alternatius: “quan veuen que hem comprat el xandall igual a un altre lloc i que hi hem cosit el logotip, canvien ràpidament d’equipació esportiva perquè l’haguem de comprar obligatòriament a l’escola”.

A aquests desemborsaments, s’hi sumen altres despeses com la quota de l’AMPA o les excursions. Moltes famílies també hi han d’afegir el menjador i -en el cas de les concertades i privades- la mensualitat.

Les escoles recorden les importants retallades que pateixen i els seus esforços perquè no perjudiquin la qualitat de l’ensenyament.

Tota aquest problemàtica no és, ni molt menys, exclusiva de Malgrat de Mar. Precisament des de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) fa temps que s’investiga si algunes escoles fan negoci amb la venta d’equipació escolar i amb la quota de material per tal de compensar les aportacions que han perdut per part de l’Administració.