Augmenten les intervencions per violència masclista

expo violència donesEn el que portem d’any, la Policia Local de Malgrat de Mar ha intervingut en 16 casos de violència masclista; 10 més que el 2014. A més, ha actuat en 19 casos de violència en l’àmbit familiar, és a dir, en què el maltractament no s’exercia cap a la parella.

Aquestes dades van en la línia de les del global de Catalunya. Aquest 2015, ja s’han registrat uns 9.800 casos de violència masclista i 6 dones han mort a mans de les seves parelles. Les xifres mostren que aquesta problemàtica està ben lluny d’eradicar-se i apunten també una preocupant tolerància dels més joves cap a conductes controladores i de dominació dels homes cap a les dones.

Aquesta realitat s’ha exposat i debatut en la xerrada que, aquest 23 de novembre, s’ha celebrat a la Biblioteca de Malgrat de Mar. Sota el títol “Com supero les situacions de violència”, professionals, víctimes de maltractaments i el públic assistent han reflexionat sobre com lluitar contra aquesta xacra.

Una de les dones que va patir maltractaments ha relatat com la dependència econòmica i emocional, el sentiment de culpa i la poca autoestima que tenia li impedien sortir de la situació en la què es trobava. Ha subratllat com els maltractadors anul·len la víctima, fent-li creure que no val per a res i que es mereix el que té. Ha subratllat que cal explicar i denunciar el problema i ha demanat que la societat rebutgi la violència masclista sense matisos. En la sessió, també s’ha pogut escoltar el testimoni de mares preocupades per com les seves filles adolescents accepten conductes controladores com que la parella els miri el telèfon, controli quan i amb qui surten o els digui quina roba es poden posar. Tots els que hi han intervingut han coincidit en què queda molta tasca de conscienciació per fer i en què calen mesures transversals; posant especial èmfasi en l’educació i la cultura.

xerrada violència masclista

 

Aquesta xerrada ha estat una de les activitats organitzades per l’Ajuntament de Malgrat de Mar per commemorar el Dia Internacional contra la Violència de Gènere que se celebra aquest 25 de novembre. Fins el 30 de novembre també es pot visitar, a la Biblioteca La Cooperativa, l’exposició fotogràfica “Diguem Prou”, que denuncia la violència masclista.