“La Barretina és part de la identitat de Malgrat de Mar”

membres junta BarretinaLa Societat Cultural i Recreativa La Barretina Vermella és l’entitat més longeva de Malgrat de Mar i una de les primeres de Catalunya. Hem parlat amb la seva presidenta, Pilar Poch, i amb altres membres de l’actual junta -Begoña López, Joan Piña, Rafael Torres i Antonio Serrano- per conèixer una mica més el passat, el present i els plans de futur d’aquesta associació.

– Quan i com va néixer la Barretina Vermella?
– La Barretina Vermella va néixer a partir de la coral La Lira. Aquesta coral, creada el 1883, va tenir molt èxit i aplegava cada cop més gent. Es van comprar una planta baixa, aquí mateix, a l’edifici on continuem estant. En poc temps va esdevenir la Societat Cultural i Recreativa La Barretina Vermella.

– Quins objectius tenia l’entitat?
– Ja en el moment en què es funda el seu objectiu era cultural i recreatiu. Hi havia secció de filatèlia, de numismàtica, ciclisme, cant coral, ball…Activitats ben variades, segons el que es demandava. Moltes entitats, com la Sardanista o el GEM, han nascut aquí.

– En tot aquest temps, més de 125 anys, la Barretina ha interromput mai la seva activitat?
– No. La Societat ha tingut una tasca ininterrompuda durant la seva història ja que es va anar adaptant als diferents moments. Ni tan sols es va aturar durant la guerra civil. Aquí, en aquest edifici de la plaça Anselm Clavé, s’hi ha fet de tot. Va fer durant un temps d’escola. També acollia actes ben diversos com el carnaval o dinars de la fàbrica de l’aigua. Les seccions sempre han anat sorgint i morint en funció dels gustos de la gent i de les necessitats de cada moment. Fins i tot durant un temps se li va dir La Barretina Verda perquè s’hi feien força espectacles de varietés.

– Destacaríeu algun moment àlgid de l’entitat?
– N’hi ha hagut molts. Un d’ells va ser als anys seixanta quan la Coral de La Barretina estava en un gran moment. Acollíem trobades de corals, amb centenars de persones. Per resumir, podríem dir que és en l’actualitat quan no és viuen els millors moments de l’entitat. Som pocs, especialment de joves, si ho comparem amb el passat. Creiem que és per la forma de funcionar de la societat: amb les noves tecnologies, un tipus d’oci més individual, molta oferta lúdica i poques persones amb ganes d’implicar-se en una entitat.

– Però esteu duent a terme moltes accions per atraure més gent, oi?
– Sí. Hi ha actes ja consolidats que ens van obrint a la gent, com el certamen literari de Sant Jordi, el concurs de dibuix de la festa major, la gimcana cultural “El Joc de la Barretina” o la Festa dels Empestats (la nostra seu n’és el punt central). Volem que la gent conegui l’entitat, que hi entri, que la descobreixi. Encara hi ha molts malgratencs i malgratenques que no han estat mai aquí i que no saben què s’hi fa ni que tenen obertes les portes per participar-hi de la manera que ho prefereixin. Tenim secció de teatre, de jocs de taula…I estem organitzant més activitats de cara al gener, com ara els vermuts temàtics, una trobada de totes les entitats del municipi per mirar de treballar plegades de manera habitual. També hi ha una reunió setmanal d’un grup de dones que volem mirar de potenciar.

– Entre els públics que voleu atraure hi ha precisament les dones.
– Sí. Tot i que hi ha moltes dones a la junta, n’hi ha poques entre els associats. S’ha de dir que fins el 2010, quan es va fundar el grup de teatre, La Barretina era vista com una entitat només per a homes. No perquè els estatuts prohibissin que hi hagués dones, sinó per inèrcia. Hi havia sòcies que havien heretat la condició d’associat del seu pare o d’algun altre familiar, però no acostumaven a participar. Ho veien com el lloc on els homes venien a jugar a cartes, a cantar a la coral… Les dones només s’apropaven en ocasions puntuals, com ara els balls. Poc a poc anem canviant aquest fet.

– Per què m’hauria de fer soci de La Barretina?
– Oferim activitats per a totes les edats i gustos. Una oferta cultural i d’esbarjo que sense nosaltres no existiria a Malgrat de Mar. A més, en el moment en què entres a formar part d’una entitat coneixes gent nova, fas amics, amplies la teva xarxa social. I això, les relacions humanes, són essencials per a la salut, per a sentir-se bé, per a ser feliç. Un altre motiu per formar part de La Barretina, de la manera que es vulgui, és evitar que la Societat, i per tant, una part de la nostra identitat, mori. La Barretina forma part de Malgrat de Mar, som part de la identitat malgratenca. Aquest també és un bon motiu perquè contribuïm a mantenir-la ben viva.