Sembrar futur, recollir incertesa

terres de conreu al Pla de Grau

terres de conreu al Pla de Grau

Pagesos del Pla de Grau de Malgrat de Mar dibuixen un panorama decebedor pel que fa a l’explotació dels seus camps de conreu. Alguns es plantegen vendre o llogar les terres a grans agricultors o, simplement, deixar de treballar-les.

Diuen que els preus que els paguen pels productes sovint són tan baixos que “et fa pensar si val la pena collir-los ja que l’únic que fas és malvendre’ls”. Subratllen que, un cop pagats els costos de producció, els sous dels treballadors i els impostos, “hi ha mesos que, per a tu, pràcticament no et queda res i això que el camp ha donat bon rendiment”.

Segons expliquen des d’Unió de Pagesos, les suaus temperatures d’aquest hivern han agreujat més el problema. “Tot ha crescut de manera molt ràpida i ja s’ha hagut de collir”. Això -sumat als productes que arriben de fora- ha fet que hi hagi tanta verdura als mercats que “els ha rebentat, fent que hagin baixat encara més els preus que els intermediaris ens paguen per a les nostres verdures”.

A Malgrat de Mar, les suaus temperatures del que portem d’hivern han fet que les collites s’hagin avançat cap a tres setmanes. Fins el moment, la falta de pluja no està essent un gran problema ja que els aqüífers de la Tordera encara estan proporcionant tota l’aigua que cal per regar.