L’oposició carrega contra el reglament orgànic municipal

imatge: Arnau Abella

imatge: Arnau Abella

El reglament orgànic municipal (ROM) ha estat aprovat inicialment en l’últim ple amb els vots de l’equip de govern (PSC i JxM). Aquesta norma busca regular, entre altres qüestions, el funcionament de les sessions plenàries.

L’oposició hi ha votat en contra després de demanar reiteradament que es deixés sobre la taula i es presentés més endavant. La proposta, però, ha estat rebutjada pel govern municipal. Esquerra, Convergència i CUP han coincidit en denunciar la forma en què s’ha fet el ROM. Han subratllat que la redacció d’aquest tipus de reglaments s’acostuma a fer a partir d’un procés participatiu i han lamentat que a Malgrat de Mar no hagi estat així. També s’han queixat del poc temps que se’ls ha deixat per poder-lo valorar i han lamentat que no inclogui la regulació dels drets d’informació i participació dels veïns i entitats del municipi en els assumptes públics. Una altra de les qüestions que ha portat polèmica és la limitació del tipus de mocions que es poden debatre als plens. Finalment, la CUP ha anunciat que impugnarà el reglament per un possible defecte de forma. Esquerra i Convergència tampoc descarten fer-ho.

L’equip de govern municipal ha subratllat que, segons el secretari de l’ajuntament, el procediment i els temps han estat correctes. També ha explicat que la participació ciutadana és regularà en una altra norma, que ja s’ha començat a redactar, i que es continuarà permetent portar al ple mocions de temes no locals.
La responsable de Règim Intern, la regidora Carme Ponsa (JxM), ha insistit en què “pel que fa als plens, el ROM només busca que siguin més àgils i dinàmics. En cap cas es tracta de limitar la llibertat d’expressió”. Ponsa ha assegurat que “alguns grups de l’oposició hi han fet nombroses aportacions abans que anés al ple i les hem recollit quasi totes. No obstant, en properes ocasions procurarem donar-los més temps per fer-les”.

La regidora del Partit Popular, Anna Vega, no va anar al ple al·legant problemes de salut.