Un grup organitzat rebenta pisos dels bancs a Malgrat de Mar

Mapa pisos ocupats. Font: PAH

Mapa pisos ocupats. Font: PAH

L’alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader (PSC), ha confirmat l’existència d’un grup de persones que actua al municipi i que està cobrant per detectar i obrir pisos buits i posar-los a la disposició de famílies que volen o necessiten ocupar. Per a aconseguir-los aquests habitatges, els delinqüents demanen el pagament d’entre 300 i 400 euros. Aquests individus també podrien encarregar-se de punxar els serveis bàsics, com la llum o l’aigua.

Aquesta realitat ha sortit a la llum després que la CUP denunciés públicament -el passat divendres- que s’estava tapant amb ciment les claus d’accés a l’aigua d’alguns edificis ocupats per famílies amb nens.
En relació a aquesta problemàtica, l’alcalde ha admès que “sabem que l’empresa d’aigües talla el subministrament quan hi ha una connexió il·legal. No obstant, no tenim constància de qui ha tapat les claus de pas”. Mercader ha afirmat que s’està seguint el que marca la llei: “abans de dur a terme un tall d’aigua, es demana un informe a serveis socials de la situació del titular del pis. Si es veu que aquella persona està en risc d’exclusió social, mai se li treu el subministrament. De fet, l’empresa d’aigües té un fons social per fer-se càrrec d’aquestes situacions”. Joan Mercader ha explicat que la llei no diu com s’ha d’actuar en el cas de les persones que estan ocupant i demana “que les administracions que tenen les competències en habitatge, la Generalitat o l’Estat, ens diguin què hem de fer en aquests casos”. Ha subratllat que “La idea és mantenir-nos en la mateixa línia. Això sí, aquesta setmana revisarem les actuacions que s’han dut a terme des de l’administració local per tal de comprovar tot s’hagi fet correctament o realitzar les millores que calguin.

Seguiment des de serveis socials

L’alcalde ha explicat que els consta que en l’actualitat dotze famílies estan ocupant i que, des dels serveis socials, a la majoria se’ls està fent el seguiment, oferint alternatives i donant ajudes. Ha subratllat que s’està especialment atent als menors d’edat. També ha detallat com actua l’ajuntament en els casos de famílies que es queden sense llar: “la primera actuació és preventiva. Mirem d’evitar el desnonament. En la majoria de casos, si s’ens alerta abans que es produeixi, aconseguim fer-ho. També donem ajudes econòmiques per a pagar els lloguers, per als subministraments, per a aliments, per a altres productes de necessitat, per a llibres de text… A més, ajudem a trobar feina i oferim els pisos de la borsa municipal d’habitatge”. Joan Mercader admet que cal engruixir aquesta borsa i repensar-ne alguns criteris. Explica que s’està parlant amb les entitats bancàries per tal que posin a lloguer social alguns dels pisos que tenen al municipi.