I la pesta va arribar… per quedar-se

empestats 2015 - 2

imatge: Vicens Tomàs

Aquest any serà ja el cinquè que se celebra a Malgrat de Mar la Festa dels Empestats. Per commemorar-ho, l’organització d’aquesta visita nocturna teatralitzada ha decidit repetir la ruta i la temàtica de la primera edició. A través d’escenes dramatitzades es recrearà què va passar a Malgrat de Mar durant la pesta del segle XVII i com van viure l’epidèmia els malgratencs i malgratenques. Els principals escenaris seran les Peixateries Velles, l’Església, la plaça de Josep Anselm Clavé o la Capella de l’Antic Hospital.

La comissió de la Festa revisarà i aplicarà petits canvis a aquella primera visita per tal de fer-la encara més atractiva. S’ha volgut repetir per donar l’oportunitat de presenciar-la a moltes més persones de les que ho van poder fer en el seu dia. Fa cinc anys, la van veure 180 espectadors. En l’última edició, en canvi, hi van poder assistir 550 persones.

La Festa dels Empestats gira entorn l’epidèmia mortífera que va assolar Catalunya i la resta d’Europa. Se celebra per Sant Roc, el patró del municipi i a qui els malgratencs van encomanar-se perquè els salvés de la pesta. Gràcies a la documentació que s’ha conservat d’aquest moment històric, cada any se centra en un aspecte diferent. L’esdeveniment -que és possible gràcies a un bon nombre de voluntaris i a una quinzena d’entitats del municipi- ha esdevingut un acte consolidat amb una gran participació de públic. No obstant, des de l’organització, se subratlla que s’està estudiant vies per tal que encara pugui gaudir-ne més gent.

Des de l’ajuntament, el regidor de Cultura, Albert Cuní, ha explicat que es vol col·laborar estretament amb l’organització dels Empestats “per tal de donar encara més impuls i qualitat a l’acte”. Una de les maneres seria complementant-lo amb altres activitats relacionades amb la temàtica de la pesta i amb l’època en què es va produir.