Malgrat de Mar preveu ampliar la xarxa de desfibril·ladors

imatge: SVE

imatge: SVE

Arran dels fets ocorreguts aquest dimarts en què un menor va perdre la vida després de patir una aturada cardiorespiratòria enmig del carrer, s’ha reobert el debat sobre els desfibril·ladors públics.

elmalgratenc ha pogut copsar l’opinió de veïns del municipi que es mostren preocupats pel model d’implantació d’aquests aparells a Malgrat de Mar. La inquietud és especialment manifesta entre persones dels àmbits esportiu i educatiu. Una de les qüestions que més assenyalen és que hi ha pocs aparells i que no estan a l’abast de tothom.

Actualment a Malgrat de Mar hi ha 9 aparells de titularitat pública. Es troben ubicats als dos pavellons esportius, al camp de futbol, al Centre Cultural, al Centre Cívic, les pistes d’atletisme, al centre de salut MES i al lloc de vigilància i salvament que hi ha a la platja. La Policia Local també en té un.

Els aparells no acostumen a estar situats a la vista, sinó que habitualment estan sota la tutela de les persones específicament formades per a fer-los servir. Tots els conserges i alguns altres treballadors municipals han cursat la formació oficial per utilitzar-los. En el cas de la policia, l’aparell es duu en el cotxe patrulla quan el servei el fan alguns dels vint agents preparats específicament per a manipular desfibril·ladors.

Des del consistori, s’afirma que hi ha la previsió d’adquirir més aparells. Se situarien en espais considerats de risc -pel tipus d’usuaris- o de molta concurrència. Algunes de les localitzacions pensades són el Casal de Jubilats, el Parc de Can Campassol, i les escoles del municipi. S’estaria estudiant també la possibilitat de dotar de més desfibril·ladors la policia per tal que sempre en duguin als seus vehicles. A més, el consistori hauria manifestat a la Diputació de Barcelona la seva voluntat d’adherir-se a un programa inspirat en el què s’ha dut a terme a les comarques gironines.

A la demarcació veïna s’ha implantat desfibril·ladors als carrers per tal que qualsevol persona, en cas de necessitat, pugui aplicar-los a la una possible víctima d’aturada cardíaca. També s’ha equipat els cossos d’emergències -especialment les policies locals i els equips de protecció civil- amb aquests aparells. Una altra feina del programa ha estat la de sensibilitzar i donar les pautes bàsiques a la població per tal que sigui capaç de manipular aquests dispositius. Els desfibril·ladors pels que s’ha optat són totalment automàtics, de manera que són molt fàcils d’utilitzar i mai donen la descàrrega si no és necessari.

Els desfibril·ladors són aparells que emeten impulsos elèctrics al cor per tal que recuperi el batec, que torni a bombar sang.

Tot i que es recomana que siguin manipulats per persones formades, la llei permet que -en cas de necessitat- els usi qualsevol persona, encara que no tingui cap coneixement específic en la matèria.