Retiren l’última placa franquista de Malgrat de Mar

retirada placa franquista Aquesta setmana s’ha retirat la placa de l’Instituto Nacional de la Vivenda que es podia veure a una façana d’un bloc de pisos del carrer Girona de Malgrat de Mar. Els mateixos veïns de l’immoble s’han encarregat de treure-la. Es tractava de l’últim símbol franquista que encara era visible al municipi.

Feia temps que, des de diversos sectors, es demanava la retirada d’aquestes plaques. L’última ocasió en què es va exigir va ser el mes de desembre. Aquest mateix mitjà es feia ressò de la pervivència de simbologia franquista al municipi. Poc després, l’Associació de Veïns de Llevant entrava una instància a l’ajuntament demanant-li que actués per tal que fossin retirats tots els símbols falangistes del poble.
Responent a aquesta petició, el consistori va iniciar les accions per treure’ls. Primer es va inspeccionar els edificis on s’indicava que hi havia plaques franquistes; tots de titularitat privada. Es tractava d’una finca del carrer Passada i de dos blocs de pisos del carrer Girona, un d’ells amb quatre plaques. Durant la visita, els treballadors municipals van constatar que la majoria de plaques ja s’havien tret i que unes altres s’havien tapat. Sembla que els mateixos veïns s’haurien encarregat de fer-ho. Només quedava un símbol per retirar. Davant d’aquest fet, des del consistori es va contactar amb la junta de veïns d’un dels edificis del carrer Girona per tal de requerir-los que retiressin la placa. L’acció s’ha dut a terme aquest mateix dimecres 9 de març.

Pràcticament la totalitat de símbols de la dictadura que encara es poden veure a Catalunya s’exhibeixen en immobles privats. Davant aquest fet, són molts els ajuntaments que -donant compliment a la llei de memòria històrica- han decidit actuar directament en les comunitats de veïns. Primer, s’insta el president a treure la placa. Si no es fa, però la comunitat tampoc es nega a retirar-la de manera expressa, l’ajuntament mateix pot encarregar-se de fer-ho.