Fèlix Paradeda, una figura maltractada

ParadedaEl 2015 es complien cent anys de la publicació de l’obra La Vila de Malgrat i sos contorns de Mossèn Fèlix Paradeda. Coincidint amb aquesta efemèride, Malgrat de Mar homenatja la figura del destacat historiador malgratenc. Ho fa amb un seguit d’activitats. Entre elles, l’exposició inaugurada aquest dissabte a l’arxiu municipal.

La mostra inclou objectes personals de Paradeda, explicacions sobre la seva vida i obra i un audiovisual realitzat per Sílvia Marré. Pot visitar-se fins el 10 de maig i s’ha realitzat gràcies a la col·laboració entre l’arxiu municipal i investigadors locals com Joan Piña i Anna Maria Anglada. També ha estat possible per les cessions d’efectes personals fetes per Joaquim Colomé i les famílies Arigós i Bosch i Arigós i Borrell.

Entre els objectes més destacats, hi ha el diari personal que el mossèn malgratenc va escriure durant la seva estada a Terra Santa, i que el Bisbat de Girona està interessat en publicar. També l’escrit que Paradeda va redactar el 1936 -l’any que va ser assassinat- per al programa d’una Festa Major que, finalment, no es va celebrar degut a l’esclat de la Guerra Civil. Un text que conservava i ha cedit la impremta Montalt.

Segons ha explicat a elmalgratenc l’investigador local Joan Piña, les activitats que es realitzen al voltant de la figura de Paradeda representen “un acte de justícia ja que calia reconèixer d’una vegada per totes la importància de la seva feina”, cabdal per descobrir una part de la història de Malgrat de Mar. Piña ha subratllat que “era una obligació” que el municipi tenia pendent amb l’historiador.

La Vila de Malgrat i sos contorns ha estat durant anys el llibre de referència a nivell històric del municipi. Paradeda hi recull la informació que tenia sobre la història, costums, i morfologia del municipi al principi del segle XX.

Els actes de divulgació de la figura de Paradeda també inclouen visites guiades per racons de Malgrat de Mar relacionats amb la vida o amb la obra de l’historiador.

banner punts llibre 2