Carnets per utilitzar els lavabos dels establiments

imatge: Google

imatge: Google

Segons dades oficials, una trentena de malgratencs i malgratenques tenen diagnosticada la malaltia de Crohn o la colitis ulcerosa. Es tracta de dos patologies gastrointestinals no contagioses i cròniques. Alternen períodes de relativa normalitat amb brots, que és quan es produeixen els símptomes més forts de la malaltia. Entre la simptomatologia hi ha dolor agut i diarrees fortes, freqüents i sobtades. Els brots acostumen a incapacitar totalment els malats impedint-los realitzar les tasques quotidianes com treballar. També té importants afectacions en l’àmbit de la vida familiar i social.

Des del 2013, municipis catalans van adherint-se a una campanya dirigida a aquests malalts. El programa “No puc esperar!” pretén facilitar a les persones amb patologies intestinals l’ús dels lavabos tant d’equipaments públics com de bars, restaurants i comerços de manera gratuïta i prioritària. Els establiments que decideixen adherir-se es comprometen a posar a disposició immediata dels malalts un lavabo en bones condicions. Per acreditar-se, llueixen un adhesiu a la porta. També s’indexen en una aplicació per a telèfons mòbils. Els malalts s’identifiquen com a tals gràcies a una targeta que els donen al seu centre sanitari si així ho sol·liciten.

La iniciativa, impulsada per l’Associació de Malalts de Crohn i colitis ulcerosa (ACCU), compta amb el recolzament de la Generalitat i de diversos hospitals catalans. Aquest dijous es porta al ple municipal la proposta d’implantar-la a Malgrat de Mar.

Anuncis