Malgrat de Mar vol millorar la qualitat de vida dels celíacs

celiaco-art1

imatge: Google

A Malgrat de Mar s’han acordat un seguit de propostes encaminades a millorar la qualitat de vida dels celíacs. En aquest sentit, es vol desenvolupar una campanya de sensibilització entre els establiments del sector turístic -com hotels, càmpings- i de restauració del municipi. L’objectiu és que incorporin en les cartes dels seus restaurants menús sense gluten. També es treballarà perquè els menjadors de les escoles disposin de menús aptes per a celíacs.
A més, es proposarà als comerciants del municipi que ampliïn el ventall de productes específics per a aquest col·lectiu de persones.

Finalment, es demanarà al govern que aprovi ajudes econòmiques o beneficis fiscals per a les persones celíaques, així com que es destinin recursos a la investigació, la prevenció i el tractament d’aquesta malaltia.

Aquestes mesures arrenquen després de la proposta que el grup municipal de Convergència va posar damunt la taula en el decurs de la sessió plenària de dijous a l’ajuntament. Tots els partits hi van votar a favor.

La celiaquia és una malaltia del sistema immunitari. Afecta l’intestí prim i provoca que no s’absorbeixin els nutrients dels aliments. Per tant, els celíacs tenen el risc de patir desnutrició i desenvolupar anèmia.
Alguns dels símptomes derivats de la malaltia són diarrea crònica, cansament i retard en el creixement -en el cas dels nens.
Qui la pateix no pot consumir gluten ja que és el causant dels danys que es produeixen en l’intestí prim. El gluten és una proteïna que es troba en productes com el blat, el sègol, l’ordi, la civada i l’espelta.