La Pilona: un futur incert

foto: AJMalgrat (fons Juli Cardona)

foto: AJMalgrat (fons Juli Cardona)

La base que suporta La Pilona es troba força deteriorada. Amb el pas del temps el mar l’ha anat erosionat. Es poden apreciar amb claredat les varetes de ferro que es col·loquen per reforçar el formigó. La situació es repeteix a l’exterior, a la part visible d’aquest element emblemàtic. Lentament les pedres del mur que l’embolcalla s’estan desprenent i acaben al fons del mar.

L’any 2009 els partits polítics a l’ajuntament van acordar emprendre les mesures necessàries per conservar La Pilona, així com engegar els tràmits per reconèixer-la oficialment com un element històric a conservar.
El consistori va encarregar un estudi on es contemplen diferents actuacions a seguir, algunes d’elles d’elevat cost econòmic. Actualment s’està examinant quina d’aquestes seria la millor opció. Moltes veus, però, clamen una solució immediata. Temen que l’espera faci que en pocs anys aquesta estructura -amb més d’un segle de vida- acabi per desaparèixer. Temorós també es mostra el consistori malgratenc, des d’on es recorda la intenció del Ministeri de Medi Ambient d’enfonsar l’estructura ja que la considera un perill per a la navegació. Un fet que, de moment, s’ha anat eludint.

Testimoni del passat miner

La Pilona, amb 107 anys d’història, és un dels pocs elements que queden del passat miner de Malgrat de Mar. Suportava una estructura metàl·lica que servia per transportar els minerals que s’extreien de les mines de Can Palomeres fins al mar i carregar-los als vaixells. Quan es va acabar l’activitat minera, la instal·lació es va desmuntar i només en va quedar el testimoni d’aquesta base de formigó.

Anuncis