Esborren l’antic pont del carrer Passada

placa pont passadaAquest dijous a la tarda s’han donat per finalitzades les obres del pont del carrer Passada de Malgrat de Mar. Des d’ara, aquesta estructura centenària presenta una imatge ben diferent ja que s’ha eliminat tot indici visual de l’element original. Veus municipals, però, han indicat que s’han conservat les plaques commemoratives de la seva inauguració, l’any 1914, i que s’estaria estudiant el lloc idoni on ubicar-les.

Els treballs de remodelació del pont, qualificat de poc segur i pel qual no hi podien circular vehicles molt pesats, van començar a principis del mes de setembre, després d’acumular gairebé quatre mesos de retard. Han consistit en substituir el tauler de l’antiga estructura. Se n’ha posat un de nou. Les obres han costat 97.000 euros aproximadament. Des del consistori s’ha assenyalat que “amb aquesta obra es garanteix l’estabilitat del pont i de la seguretat per a la circulació de vehicles pesats que fins ara era prohibida”.

Les obres del pont del carrer Passada han estat aplaudides per molts, però les veus contràries també s’han fet sentir. Una de les primeres ha estat la portaveu del PDECat. Neus Serra, ha criticat el govern local per la seva política i manca de sensibilitat envers el patrimoni local. Serra, en un apunt al seu bloc, ha recordat a l’equip de govern el seu grau de responsabilitat.

Retrospectiva

Ara fa gairebé un any, el govern municipal presentava un estudi on s’assegurava que el pont no estava en condicions de suportar el volum de trànsit que assumia habitualment. El document assenyalava que, en cap cas, hi podien circular vehicles molt pesats i que s’hi havia d’actuar urgentment. Es va reunir els grups a l’oposició per informar-los sobre els resultats de l’estudi i sobre les possibles intervencions.

La decisió de fer un estudi sobre la seguretat del pont del carrer Passada arrenca el 2013, després de les polèmiques obres de cobriment de la riera de Can Feliciano. L’empresa encarregada de la urbanització va enderrocar part de la barana del pont perquè se’ls havia requerit per tal de “facilitar el pas als vianants”. Alguns veïns del municipi i els partits de l’oposició van denunciar-ho i van demanar que es conservés. L’equip de govern va dir que hi havia hagut un error; que en foradar la barana s’havia descobert que era de formigó armat i que podia ser un element estructural del pont. Es va ordenar reconstruir-la i es va explicar que, fins llavors, no se sabia de quin material estava fet el pont ni quina era la seva capacitat de càrrega perquè no hi havia cap document històric que ho recollís. Es va dir que, per aquest motiu, s’encarregaria un estudi que aclarís la situació.

Diverses fonts van assegurar que, durant els treballs de cobriment de la riera, ja es va intuir que el pont estava en mal estat. Les mateixes fonts van expressar que, si s’hagués actuat en aquell moment, hauria sortit més barat. A més, s’hauria garantit la seguretat del pont durant aquest temps. També van apuntar que caldria haver comprovat l’estat del pont encara molt abans; prèviament a introduir els canvis de direccions que van comportar que assumís molt més trànsit de vehicles.