MIM Esquena Sana a l’Escola, una eina de prevenció

Maibach i Egea

MIM Esquena Sana a l’Escola és un projecte sobre higiene postural adreçat als nens i nenes en edat escolar. Està creat per les fisioterapeutes malgratenques Meritxell Egea i Melanie Maibach. Arrenca l’any 2005, fruit de la seva participació voluntària en el tallers dels oficis que portava a terme l’escola on estudien els seus fills. “Volíem difondre la nostra professió enfocant-ho a la part més preventiva de la fisioteràpia com és la higiene postural. Estàvem davant de nens i nenes de P3 i se’ns va ocórrer que, per introduir-los en la temàtica i facilitar-ne la comprensió, la millor eina era crear un conte il·lustrat: En Pau, la Laia i la seva esquena, on els seus protagonistes, després de fer moltes males postures i gestos al llarg del dia, acaben patint mal d’esquena. Aquest va ser l’inici que ens va acabar portant a dissenyar un taller de quatre hores molt lúdic i educatiu”, expliquen Egea i Maibach. Aquest conte va ser novament il·lustrat fa dos anys per una jove dibuixant malgratenca, la Núria Sanguino.

Totes les xerrades que fan estan dividides en dues parts. En la primera s’endinsa poc a poc als alumnes en l’anatomia de la columna vertebral. Després, en la segona part, i a través de l’experimentació, van aprenent a ser més conscients de tots els mals hàbits posturals i gestuals que adopten tant a casa com a l’escola i que van originant mal d’esquena amb els anys. Se’ls indica la importància de portar correctament la motxilla, les normes principals per asseure bé a la cadira, com han d’utilitzar adequadament la tableta i el mòbil o situar-se davant l’ordinador. Tot plegat es fa a través de contes, cançons, vídeos, il·lustracions, palpacions, pràctica entre ells… “Se’ls fa molt amè i s’ho passen d’allò més bé”, subratllen.

Egea i Maibach destaquen que un dels principals handicaps del moment continua essent el mobiliari escolar ja que el 90% de taules i cadires de les aules no són de l’alçada adequada per als nens. Un fet que condiciona la seva mala postura. “Seria ideal adoptar models més ergonòmics com els que s’utilitzen en col·legis de països com Suècia, que es poden regular segons la mida de l’alumne”, apunten.

El projecte MIM Esquena Sana a l’Escola és molt innovador i té molt bona acceptació entre l’alumnat i el professorat de les dues escoles on actualment s’està portant a terme. “Des d’aquell primer P3, el mateix equip directiu ens va proposar continuar les xerrades als cursos següents i fer-lo créixer fins a primària. Després de més de 10 anys, seguim amb molta il·lusió, formant als alumnes en aquesta matèria”, expliquen les fisioterapeutes.

Arribar a totes les escoles

Durant tot aquest temps, Egea i Maibach han anat detectant que els nens i nenes es queixen cada cop més aviat de mal d’esquena. Segons les dades que han obtingut fins el moment, en una enquesta que passen a nens i nenes d’11 i 12 anys, 3 de cada 4 alumnes de Malgrat de Mar estarien ja amb dolors i/o molèsties. “Quan vam fer-ne l’estudi estadístic, ens vam quedar impressionades!”, exclamen.
Davant dades com aquestes, les professionals proposen fer extensiu aquest projecte de prevenció primària a totes les escoles del municipi. “És important que els nens vagin aprenent a tenir cura de la seva esquena. Una esquena que està creixent! I és molt important que s’hi impliqui tothom: alumnes, pares i escola”, matisen Meritxell Egea i Melanie Maibach.

Anuncis