Homenatge als brigadistes morts per Franco

El 30 de maig de 1937, el Ciudad de Barcelona va ser torpedinat a Lloret de Mar per un submarí italià a les ordres de l’exèrcit del general Franco. La nau havia salpat de Marsella amb un nombrós grup de brigadistes internacionals, vehicles i aliments amb destí a Barcelona i València. Finalment, poc després de l’atac, el vaixell es va enfonsar a uns 300 metres davant la platja de Malgrat de Mar. Hi van perdre la vida una seixantena de persones. La resta de tripulants van poder ser rescatats per veïns i veïnes del municipi.

80 anys després, Malgrat de Mar retrà un segon homenatge -el primer va tenir lloc el 2012– als seixanta brigadistes internacionals que van morir aquell dia. El reconeixement tindrà lloc els dies 27, 28 i 30 de maig, entre Mataró i Malgrat de Mar. Els actes previstos inclouen xerrades i conferències que permetran conèixer al detall el relat i les conseqüències d’un fet històric que es va convertir en el preludi del final de la Guerra Civil espanyola. L’homenatge als brigadistes comptarà amb l’assistència de familiars de les víctimes de l’enfonsament.