El pla de protecció de Barraques, ineficaç en cas d’accident químic

les pistes d’atletisme. Al costat, la planta química

Malgrat de Mar canvia “in extremis” l’emplaçament de Barraques. El motiu que al·lega el govern local és la seguretat dels assistents a l’esdeveniment. Fins ara, el festival s’havia celebrat a les pistes d’atletisme, a tocar d’una empresa química. Aquest fet comportava per l’ajuntament l’obligació legal de tenir a punt un pla d’autoprotecció d’emergència (PAE) per poder protegir els assistents en cas d’accident químic. Si l’aforament superava les 5.000 persones, aquest pla havia d’estar aprovat per la Generalitat de Catalunya. Segons s’ha indicat des del consistori, aquesta obligació s’hauria incomplert en anys anteriors, ja que no es preveia com fer l’evacuació i el confinament de les persones en cas de risc químic. Si bé Barraques ha superat en més d’una ocasió aquest aforament, no consta que la Generalitat rebés ni aprovés el pla de protecció preceptiu.

Enguany, des de l’ajuntament es va enviar el pla d’autoprotecció elaborat per a les darreres edicions de l’esdeveniment, amb l’afegit d’un aforament de 6.000 persones. Protecció Civil l’ha rebutjat en considerar-lo ineficaç. Davant aquesta situació, el govern local ha pres la decisió de canviar l’emplaçament de Barraques, argumentant que es vol prioritzar la seguretat. S’ha explicat que tot i que a l’agost aquesta planta química es troba pràcticament aturada per vacances, continua emmagatzemant productes potencialment perillosos que consideren de risc, la qual cosa desaconsella l’organització d’activitats multitudinàries al seu voltant.

Finalment, doncs, les Barraques es faran a la zona de la platja de la plaça Xesco Boix. El festival mantindrà el cartell de grups que hi actuen i els horaris previstos.