La policia patrulla amb pistola elèctrica

Des de fa uns dies, la Policia Local patrulla els carrers de Malgrat de Mar amb una pistola elèctrica, més coneguda com a Taser. Es tracta d’una eina que ha de permetre resoldre amb garanties situacions considerades complexes. És a dir, que aquelles detencions on s’hi preveu resistència acabin sense risc de lesions, tant per al policia com la persona. L’Inspector en Cap, Joaquim Martínez, ha subratllat que els agents estan obligats a seguir un protocol molt estricte en l’ús de la pistola elèctrica. A més, l’arma incorpora una càmera per enregistrar l’actuació, que es posa en marxa de manera automàtica tan bon punt es desenfunda la pistola. Paral·lelament, el vehicle policial ha d’estar equipat amb un desfibril·lador. “La Taser s’usarà en casos molt concrets. Se’n farà un bon ús i servirà per a immobilitzar una persona fora de control i evitant lesions”, ha insistit l’Inspector en Cap.
La pistola elèctrica és en mans de la Policia Local des del passat mes de gener. No ha estat, però, fins fa pocs dies que circula penjada del cinturó del màxim responsable de l’escamot, que varia depenent del torn i de si l’agent disposa de la formació que li pertoca. En aquest aspecte, el cap de la policia ha assegurat que un total de 25 agents del cos ja han rebut o estan rebent la corresponent formació per poder utilitzar adequadament la Taser.

La Taser és una pistola elèctrica. Dispara dos dards o dents elèctrodes que es claven a la persona. Descarreguen 50.000 volts i la immobilitzen durant uns minuts ja que interfereix en el seu sistema nerviós.

L’any 2016, el Parlament de Catalunya va aprovar dotar la policia catalana d’aquestes armes. La mesura va tirar endavant amb els vots a favor de PDeCAT, ERC, PP i C’s. PSC es va abstenir. CSQP i la CUP hi van votar en contra. La seva implantació arreu del territori s’està fent de manera progressiva. Algunes policies locals com la de Malgrat de Mar ja en disposen.

La CUP no la vol

La CUP -al govern local- s’ha mostrat contrària a la pistola elèctrica, no la vol a Malgrat de Mar. Tal i com ha expressat a través d’un comunicat a les xarxes socials i en el decurs del darrer ple municipal. La candidatura argumenta la seva posició basant-se en diverses raons com, per exemple, l’informe d’Amnistia Internacional on s’assenyala la mort de 269 persones als Estats Units per l’ús de la Taser.

Adquirir la pistola elèctrica ha costat al consistori malgratenc uns 2.000 euros. A aquests diners se’ls hi ha d’afegir la xifra d’uns 1.000 més, que és el preu per formar als agents en l’ús de l’arma.

Anuncis