Un mur contra la repressió

mur de John Lennon (Praga)

L’autoritarisme de l’estat espanyol està comportant que un sector de la població vegi minvats els seus canals d’expressió. Bona part de la ciutadania necessita canalitzar les pors i frustracions que els provoca la repressió i la violència exercides per un govern que coarta cada vegada més la llibertat. Precisament, amb l’objectiu de “defensar, afavorir i potenciar” aquesta llibertat d’expressió Malgrat de Mar adequarà ben aviat un espai públic on les malgratenques i malgratencs puguin exterioritzar les seves emocions i sentiments envers la pau, la convivència i els drets humans.

El “mur groc” és una iniciativa plantejada pel Comitè de Defensa de la República i que ha rebut el vist-i-plau del govern quadripartit. De fet, membres dels partits polítics que en formen part van ser els encarregats de llegir la proposta en nom del CDR en el decurs del darrer ple municipal. La idea de crear aquest espai d’expressió i convivència ciutadana va ser rebutjada pel grup dels socialistes local.

El projecte emula el mur de John Lennon a Praga ( República Txeca). Després de la mort del músic, considerat tot un símbol pacifista al centre i est d’Europa, en una paret de la ciutat hi van aparèixer pintades desafiant el règim de l’època. Els grafits s’eliminaven, però tornaven a aparèixer l’endemà. El mur es va convertir en un referent de la llibertat d’expressió i la lluita no violenta davant un estat autoritari i repressiu.