Malgrat de Mar envelleix

pexels-photo-1305302

Amb una població que supera amb escreix els 18.000 habitants, a Malgrat de Mar hi viuen més de 3.500 persones majors de 65 anys d’edat, segons dades facilitades des del consistori. D’aquestes, més d’un miler estan soles. La dada reflecteix l’envelliment a marxes forçades que experimenta el municipi degut a l’augment de l’esperança de vida i la disminució de la natalitat, que han provocat un important increment de persones grans en la societat malgratenca al llarg dels darrers anys. També ha contribuït a fomentar aquest envelliment el fet que molts ciutadans hagin triat el municipi on fins ara només hi estiuejaven com a residència habitual on passar-hi la jubilació. Un altre factor estaria relacionat amb la pèrdua progressiva del sector més jove, que degut a la poca oferta laboral local s’ha vist obligat a treballar i viure fora de la seva localitat natal. Aquesta darrera situació ha estat propiciada, entre d’altres, per la manca d’un projecte polític clar dirigit a ampliar a mitjà i llarg termini el mercat de treball al municipi, així com el foment de la seva activitat empresarial i econòmica.

Moltes de les persones majors de 65 anys que viuen a Malgrat de Mar necessiten d’algun tipus d’ajut assistencial. Des de l’àrea de Serveis Socials s’ha indicat que actualment són 1.079 les que tenen comptabilitzades, a qui se’ls ofereix “servei obert i atenent-se en diferents graus”. La xifra, però, podria ser molt superior i s’elevaria a unes 400 més.

De fet, l’envelliment in crescendo de la població a Malgrat de Mar és molt similar a aquell que es produeix en d’altres localitats, no només catalanes sinó d’arreu. Aquesta situació comporta conseqüències negatives per a moltes persones d’edat avançada com, per exemple, la soledat, la dependència física o psíquica i l’econòmica.
Darrerament, des de diferents àmbits es vol donar un nou impuls al paper que juga la gent gran dins la societat. En aquest sentit, s’aposta per iniciatives que ajudin a donar-los visibilitat actuant amb altres sectors d’edat de la població. D’aquesta manera es contribueix a proporcionar a la gent gran un envelliment digne i actiu.

Festa de reconeixement

Malgrat de Mar organitza una festa homenatge a la gent gran. L’acte, previst per dissabte dia 27 d’octubre, inclourà activitats com tallers, xerrades, teatre, música… També hi haurà una fira a la plaça de l’Església on s’hi mostrarà la tasca diària que es desenvolupa a través dels diferents serveis dedicats a atendre les persones grans.

promo accés gratuït 2

Anuncis