Afectats pel tornado diuen sentir-se desemparats

tanca tornado

els efectes del tornado encara són ben visibles

Una setmana després que un tornado arrasés amb una part de Malgrat de Mar, les zones afectades comencen a recuperar-se lentament dels desperfectes ocasionats. Al seu pas, el tornado va causar importants danys materials en diversos negocis al Passeig Marítim, l’avinguda Barcelona i la carretera N-II. Durant el seu recorregut també es va endur pel davant arbres i contenidors. Al llarg dels darrers dies, els afectats s’han vist immersos en les vicissituds que comporten desgràcies d’aquest tipus com arranjar les destrosses ocasionades pel fenomen i la paperassa amb les companyies d’assegurances per tal de mirar de cobrir, per poc que sigui, les despeses econòmiques ocasionades.

El tornado va entrar per mar al voltant de les 4 h a una velocitat d’uns 150 km/h i va recórrer uns 700 metres.

Molts propietaris afectats, a banda del xoc emocional que han patit pel succés, han manifestat sentir-se desemparats per l’administració local. Alguns asseguren que “ningú de l’ajuntament s’ha passat per aquí” mostrant la més mínima preocupació. “Hi podia haver hagut morts si això hagués passat dues hores abans”, han etzibat. En aquest sentit, cal subratllar el periple viscut per un guarda de seguretat, enxampat de ple pel tornado durant el seu torn laboral i que va haver de refugiar-se a corre-cuita en uns lavabos. Sortosament no va prendre mal.
D’altres amos de negocis han lamentat el poc suport rebut, assenyalant la “poca empatia i implicació per part del consistori -inclouen-t’hi els grups al govern i a l’oposició– i consideren que des de l’ajuntament es podria haver estudiat la possibilitat de declarar “zona catastròfica” o si més no parlar amb les asseguradores per mirar d’obtenir fons a través del Consorcio de Compensación de Seguros. Alguns d’ells han anat més enllà i han apuntat la necessitat de crear un pla local específic per abordar i alertar de situacions de crisi com aquesta o similars.

Per la seva banda, membres del govern han recordat la preocupació mostrada des del minut zero; a alguns dels afectats se’ls va visitar o trucar directament per conèixer els danys soferts. Des del consistori s’ha qualificat els fets de “puntuals” i que “poca cosa més s’hi pot fer”, ja que es tracta de negocis i zones afectades que pertanyen estrictament a l’àmbit privat.