Un pagès contra el capitalisme extrem

Josep Pàmies Malgrat de Mar

Josep Pàmies ha omplert a vessar l’arxiu municipal de Malgrat de Mar. Ha estat aquest divendres dia 16 de novembre al vespre, durant una xerrada dedicada a les plantes medicinals i als beneficis que se’n pot obtenir. Pàmies ha carregat contra el que qualifica de “capitalisme extrem”, contra els interessos il·lícits de governs i indústria farmacèutica i de com aquests “cronifiquen les malalties” per obtenir-ne un rèdit exclusivament econòmic. També ha parlat de la campanya que els poders establerts han posat en marxa per eradicar les teràpies complementàries.

Josep Pàmies és un ferm defensor de diverses teràpies naturals per prevenir i combatre malalties. Considera que s’haurien d’incloure dins la sanitat pública perquè tothom, i no només els rics, pogués tenir-hi accés. El pagès de Balaguer assegura que els mètodes que recomana han demostrat abastament la seva eficàcia, tot i que el món científic -dividit en molts casos- en demana proves fefaents. Els reclamen uns estudis científics que, alhora, els impedeixen realitzar. El motiu seria la defensa dels interessos comercials de la indústria farmacèutica i altres sectors amb un important pes econòmic i influència política.

Durant l’acte, Pàmies també ha parlat de l’MMS –una substància mineral derivada de la sal, de la qual el nord-americà Jim Humble en fou el creador i precursor. Assegura que pot utilitzar-se per a guarir diverses patologies sense patir efectes secundaris, a diferència de molts dels medicaments que es comercialitzen. Ha alertat que s’està jugant a confondre, comparant-lo amb el lleixiu i ha recordat que es tracta d’una substància completament diferent. També ha fet èmfasi en què les teràpies que recomana sempre es plantegen com a complementàries -i no pas com a substitutives- dels tractaments convencionals, com poden ser cirurgia, quimioteràpia i altres.

Darrerament, el govern català ha imposat Pàmies vàries multes per “promocionar productes pseudocientífics” contra el càncer i l’autisme, entre d’altres. A més, fa uns dies la Fiscalia ha ordenat obrir una investigació sobre els productes i l’activitat que promou el pagès lleidatà.

El govern s’empara en la llibertat d’expressió

A demandes de l’entitat organitzadora, el govern local ha cedit un espai municipal per a la conferència de Josep Pàmies. Els seus detractors han considerat que des del consistori no s’hauria de donar aixopluc a xerrades i personatges que difonen segons quin tipus d’activitats. Per la seva banda, el govern municipal s’ha emparat en el dret a la llibertat d’expressió que tenen les totes persones. Davant la polèmica sorgida, i per evitar responsabilitat alguna, a la porta d’entrada de la conferència s’hi podia llegir un cartell on es precisava que el fet de cedir l’espai no significava necessàriament donar-li suport o estar d’acord amb les manifestacions expressades pel polèmic i controvertit convidat.

Anuncis