Conreus inundats i malmesos per aigües fecals

estació bombadora Malgrat 1

al fons, l’estació bombadora d’aigües fecals

Les fortes pluges d’aquest cap de setmana han provocat que sobreeixissin aigües residuals de l’estació de bombament que hi ha al Pla de Grau. Aquesta petita planta s’encarrega d’impulsar, cap a la depuradora de Pineda de Mar, l’aigua bruta provinent del clavegueram del barri de Sant Lluís i de Palafolls.
El vessament d’aigües fecals ha inundat al voltant de 3 hectàrees de conreu. En concret, els terrenys que treballen 4 pagesos locals. Un d’ells ha explicat que la situació no és nova. “Ens hi trobem cada vegada que plou amb intensitat, des de ja fa molt anys”, ha indicat Pere Marcet.
L’agricultor assegura que ha denunciat els fets en diverses ocasions, tant a l’ajuntament com a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), però que “eludeixen responsabilitats i es passen la pilota l’un a l’altre”.
Marcet subratlla que, a més de fer malbé el que en aquell moment hi ha plantat, el vessament d’aigües provinents de les clavegueres es filtra al subsòl, podent contaminar les arrels de les verdures. Recorda que no es tracta només de matèria orgànica, sinó que hi ha altres tipus de residus que van a parar als vàters i, en conseqüència, al clavegueram. Demana una solució a l’administració competent per tal d’acabar amb aquests vessaments que podrien derivar en un problema de salut pública. Explica que, fins el moment, “no hi ha proves determinants que les plantes i el sòl estiguin contaminats”, però que caldria estar alerta per assegurar la salut i benestar dels consumidors.