Quan l’aigua es converteix en or

pexels-photo-1446255

L’aigua és tant o més preuada que l’or en moltes regions i zones remotes de països com Gàmbia. Obtenir-ne de neta i potable es converteix en tot un repte diari. El seu subministrament esdevé, doncs, en una qüestió de vida o mort per a moltes famílies.
La situació, en alguns casos ancorada en el temps, ha comportat que hi hagi en marxa centenars de projectes per aconseguir fer arribar aigua a les persones que viuen sobretot en indrets allunyats. Molts poblats n’obtenen de pous, dels quals se’n fa un ús excessiu degut a les inacabables necessitats i obliga a buscar fonts alternatives com el riu, on l’aigua no és segura i el seu consum és una de les causes constants de la transmissió de malalties, algunes greus.

Des de Malgrat de Mar, segons es va acordar en el darrer consell municipal de cooperació i solidaritat, es vol recuperar una iniciativa que subministraria aigua a una població d’uns 450 habitants. Es tracta d’un punt geogràfic on les dones i les nenes són les qui s’encarreguen principalment de transportar l’aigua realitzant al llarg del dia diversos viatges d’anada i tornada fins a un pou, d’on l’han d’extreure manualment.
La iniciativa preveu la construcció d’un sistema de bombeig que facilitaria als habitants del lloc les tasques de recollir l’aigua. El projecte es faria en base a estàndards actuals sobre medi ambient. En aquest sentit, la bomba d’aigua incorporaria plaques solars per al seu funcionament.
A més, entre la població es realitzaria un treball de conscienciació relacionat amb la importància de complir uns horaris per a extreure l’aigua i sobre com fer-ho a través d’aquest nou sistema.

Tot i que no se n’ha detallat el cost total del projecte, s’ha previst organitzar diversos actes per a recaptar-ne fons. L’associació Acció Solidària Colors en serà l’encarregada. L’entitat local ha preparat, doncs, una escudella solidària i un ranxo popular. Pel que fa a l’escudella solidària, l’activitat s’ha programat per aquest pròxim diumenge dia 23 de desembre. Serà a les Peixateries Velles i començarà a les 10 h.