El nou passeig, una remodelació enterbolida

passeig marítim malgrat de mar

Segons s’ha comunicat des del consistori malgratenc, les obres de remodelació del Passeig Marítim començaran finalment aquest pròxim dilluns dia 21 de gener, dos mesos més tard de l’anunci inicial. Els treballs que s’han de dur a terme consistiran en el desenvolupament de la primera fase del projecte, ja que s’ha dividit en dues actuacions per no entorpir la temporada turística. En aquest aspecte, les tasques afectaran el tram comprès entre la plaça de l’Àncora i l’avinguda dels Països Catalans. La previsió anunciada és que finalitzin de cara a finals del mes de maig.
Com és habitual en aquests casos, les obres comportaran afectacions en el trànsit de vehicles, que es tallarà en el tram afectat. També es prohibirà l’estacionament en carrers perpendiculars al passeig com el Manuel de Falla i Balmes. Els veïns i els serveis de càrrega i descàrrega hi podran circular.
Els primers dies d’obres serviran bàsicament per col·locar els senyals indicadors de desviament del trànsit i tancament dels espais afectats. Altres accions són la retirada d’alguns arbres, prospeccions i enderroc de les actuals jardineres.

L’execució de la segona fase del projecte es realitzarà l’hivern de 2020 i afectarà el tram entre les avingudes Països Catalans i Colom.

El nou passeig incorporarà un carril per a bicicletes, nou arbrat, sentit únic en la direcció de la circulació de vehicles, les terrasses dels establiments de restauració quedaran a tocar de les façanes dels edificis i se substituirà la barana que separa el passeig de la via del tren, entre d’altres. El projecte també inclou la millora de diversos carrers que envolten la zona.

Les obres de reforma del Passeig Marítim de Malgrat de Mar no han estat exemptes de polèmica. Cuegen des de l’any 2013 i no han tingut el vist i plau tant d’alguns ciutadans afectats com de partits polítics a l’oposició. Tots ells han mostrat les seves discrepàncies –en alguns moments pujades de to– amb el govern local pel que fa a aspectes relacionats amb el pagament de les contribucions especials, la participació i el disseny final del projecte.

Una de les qüestions pendents de resoldre’s són les obres de millora de la desembocadura de la riera de Palafolls, que han de servir per donar el rentat de cara definitiu a la zona turística. Un projecte estretament lligat a la remodelació del Passeig Marítim i llargament esperat i reivindicat. El màxim responsable del seu desenvolupament és l’Agència Catalana de l’Aigua, amb qui l’actual govern municipal manté un estira i arronsa per tal d’executar-lo.