La reforma del passeig obre velles ferides

tala arbres passeig

arbres talats al Passeig Marítim

Aquest passat dilluns s’ha iniciat la reforma del Passeig Marítim de Malgrat de Mar. Una de les accions més immediates que s’ha dut a terme ha estat la tala de diversos pins, alguns d’ells amb més de mig segle de vida. L’actuació ha despertat sorpresa i indignació entre veïnes i veïns del municipi i no ha estat exempta de polèmica. El govern local ha hagut d’entomar un allau de crítiques vingudes des de diversos sectors i ha defensat la tala com la única alternativa viable, tant econòmicament com tècnica. A més, també des del govern, s’ha volgut subratllar que es tracta d’una intervenció que ja contemplava el projecte inicial, aprovat l’any 2013 amb el suport dels grups polítics actualment a l’oposició.

La primera tongada de tala d’arbres s’ha aprofitat per crear paral·lelismes amb el passat més recent. En concret, molts són els que hi han burjat buscant-hi similituds amb la polèmica generada a l’entorn de l’arbreda de Can Feliciano, acusant grups polítics ara al govern -en especial algunes regidores i regidors-, de tenir una doble vara de mesurar en funció dels seus interessos i del càrrec que ocupen al consistori.
Per la seva banda, des del govern quadripartit s’ha assenyalat insistentment que poc a veure tenen ambdues actuacions. En el cas de Can Feliciano la demanda veïnal i política anava encaminada a la “preservació d’un espai naturalitzat” seguint directrius i criteris europees mediambientals i de sostenibilitat, s’ha recordat.

Els fets Can Feliciano es remunten a l’agost de l’any 2007. El projecte de cobriment d’aquest tram de la riera de Palafolls -davant l’edifici que ocupa l’àrea de Serveis Socials- contemplava la tala de diverses acàcies existents. De manera espontània, el dia en que s’havien d’executar els treballs, un grup de persones va enfilar-se als arbres amb l’objectiu d’impedir que es talessin. La mobilització veïnal -que es va constituir en plataforma– va rebre el suport de diversos grups polítics, que van demanar la revisió del projecte al govern, aleshores encapçalat per l’alcaldessa socialista Conxita Campoy.
El conflicte va entrar en una espiral de manifestacions al carrer, amenaces i acusacions entre partidaris i detractors. Fins i tot diverses persones van arribar a ser encausades per desordre públic.
Finalment, després d’un periple que es va allargar fins el mes d’abril de 2010 -i enmig d’un ampli dispositiu de seguretat-, els arbres es van talar.

Tot plegat, no ha fet una altra cosa que obrir velles ferides, si és que en algun moment s’havien donat per tancades.

La tala d’arbres a Can Feliciano (vídeo: Malgrat Confidencial)

col·labora

Si has arribat fins aquí és fruit de la feina del grup de persones que conformen elmalgratenc.cat i que fan possible els seus continguts. Som una plataforma independent, que no rep cap tipus de subvenció pública i es nodreix econòmicament a través del suport dels seus anunciants. Tu també hi pots contribuir. D’aquesta manera ajudes a mantenir viva la tasca informativa que realitza diàriament elmalgratenc.cat

€5,00