A la caça del colom

caça coloms

coloms menjant pa al costat del pavelló Germans Margall

Els coloms envaeixen places, parcs infantils, terrasses, cases i carrers de Malgrat de Mar. Amb el pas dels anys s’han convertit en una plaga que provoca molèsties i brutícia. A més, els coloms actuen com a transmissors de diferents malalties, provoquen danys en edificis i els seus excrements tenen un elevat efecte corrosiu. L’augment de població d’aquestes aus urbanes ha comportat que s’hagi d’aplicar mesures per tal d’evitar la seva proliferació.

Una de les principals causes de l’elevada densitat de població de coloms és el fet que moltes persones els alimenten de manera continuada, tot i que la normativa municipal ho prohibeix. També cal tenir en compte que els coloms es reprodueixen sovint i amb molta facilitat.

Una de les mesures de control que es prenen al municipi per reduir la població de coloms és la seva captura. L’actuació es fa de manera periòdica i aquests darrers dies s’ha posat en marxa novament. Un operari municipal s’encarrega de llançar-los blat en aquells espais públics especialment conflictius, on s’hi ha detectat una major presència de les aus. El treballador hi va cada dia, els alimenta i marxa. Ho fa fins que es guanya la confiança dels coloms. Unes dues setmanes després, però, el procés canvia. El treballador els dona de menjar i un cop els coloms es troben a terra tots junts, en grup, es retira ràpidament. És just en aquest instant quan una empresa especialitzada els captura amb una xarxa.
Algunes d’aquestes empreses eliminen posteriorment els coloms amb gas -una “mort dolça” que els evita patiment- i després els incineren –elmalgratenc.cat desconeix si és el cas de Malgrat de Mar ja que fins el moment no ha tingut accés a aquests detalls de la informació-.

La captura amb xarxa és una tècnica utilitzada des de fa anys en moltes localitats, no només a Malgrat de Mar. La mesura, però, no agrada a tothom. Des d’alguns sectors es considera que es tracta d’una pràctica poc curosa amb els animals. També reclamen que s’alimenti els coloms amb pinso esterilitzat, un mètode que darrerament s’ha demostrat com altament efectiu per tal de reduir de manera considerable la molesta presència de coloms.