El Carnaval es queda sense Rua de les Escoles

rua escoles 2018

imatge de la Rua de les Escoles (Carnaval 2018)

El Carnaval de Malgrat de Mar s’ha quedat sense la Rua de les Escoles. Una activitat organitzada des del 2016 i participada pels centres educatius públics i concertats del municipi, a excepció de l’institut. La decisió d’eliminar la rua ha estat presa des dels mateixos centres. Els motius esgrimits per bona part dels responsables de les escoles amb qui ha pogut parlar elmalgratenc.cat han estat bàsicament dos: els infants no en gaudien suficientment i la complexitat que els suposava l’organització i execució final de l’acte. Tot i això, s’ha subratllat la bondat del caràcter pedagògic i educatiu amb què va néixer la rua. Un aspecte que en cap cas s’ha posat en dubte, assenyalant la importància del seu valor. Des dels centres educatius s’ha insistit en el fet de seguir treballant per tirar endavant activitats similars, on hi participin de manera unitària les escoles -inclòs l’institut-, però defugint de la complexitat que els representava el desenvolupament d’aquesta rua.

De fet, el model de la Rua de les Escoles ja es va qüestionar pràcticament des dels seus inicis. Tot i que s’han anat polint alguns aspectes per tal millorar-la, famílies, educadors i infants s’havien estat mostrant contràries al format, argumentant que no era prou fidel a l’esperit que hauria de transmetre una festa com és la de Carnaval, on hi ha de predominar que la mainada s’ho passi bé i la diversitat de les disfresses.

Tot just a mitjans d’aquesta setmana, es coneixia oficialment l’eliminació de la Rua de les Escoles dels actes del Carnaval d’enguany. Una decisió que els centres van traslladar al consell escolar municipal el passat mes de juny. Des del consistori, s’ha assegurat mantenir respecte per la decisió, afegint que es “posa a disposició de la comunitat educativa per seguir celebrant un Carnestoltes unitari” adreçat als infants amb la història, patrimoni, natura i cultura local com a rerefons principal de la festa.