Els camins escolars, en entredit

camí e scolar.2

tram de camí escolar al carrer Nàpols

A mitjans del mes de setembre de 2018, Malgrat de Mar va iniciar el desplegament del projecte “camins escolars”. Una iniciativa nascuda amb la voluntat de facilitar el trajecte diari que les nenes i nenes fan des de casa fins l’escola. El recorregut es pot fer a peu o amb bicicleta amb “total seguretat” durant l’horari habilitat, en els moments d’entrades i sortides als diferents centres educatius.
Els trajectes estan indicats amb pintura de color vermell, transcorren paral·lelament a la vorera i s’hi ha col·locat pivots per tal que els vehicles els deixin lliures, impedint-los que hi aparquin.

L’eficàcia de l’ús dels camins escolars passa, sens dubte, per la conscienciació prèvia dels infants, famílies, veïns dels carrers afectats i població en general. Però també pel fet que l’habilitació d’aquestes zones s’hagi desenvolupat adequadament. En aquest aspecte, els camins escolars presenten diversos inconvenients 5 mesos després de la seva implantació.

Alguns d’aquests inconvenients fan referència a qüestions relacionades amb la poca visibilitat que hi ha en alguns trams, així com la necessitat d’una senyalització efectiva per indicar que els carrers es troben tancats -es dona el cas que recentment un vehicle va topar amb una de les pilones que haurien d’impedir el pas-.
Veïnes i veïns amb pàrquing de carrers afectats han expressat les dificultats amb què s’han trobat quan hi volen accedir. Tot i haver rebut la “promesa” que se’ls facilitaria l’accés un cop la mesura es posés en marxa.

Una altra de les circumstàncies detectades és que bicicletes, patinets i motos sovint envaeixen els carrils destinats als camins escolars. Els conductors ho fan per evitar-se les cues de vehicles en moments determinats. Fins i tot, en ocasions se’ls pot veure circular en sentit contrari, amb el perill que aquest comportament suposa per als vianants.
Moltes de les crítiques també assenyalen a aquells conductors -principalment familiars que porten i recullen la mainada a l’escola- que no respecten l’horari que prohibeix circular pels carrers tallats al trànsit, ja que hi estacionen minuts abans del seu tancament i marxen amb el seu vehicle mentre els infants hi poden transitar lliurement. Un fet que en algun moment ha posat en risc a la mainada.

Tot plegat, no ha fet una altra cosa que refermar els dubtes inicials sobre el desplegament dels camins escolars a Malgrat de Mar. Una iniciativa que ha estat ben valorada per la majoria de persones consultades, però de la que se’n demana una millor i eficaç execució.

Anuncis