D’atractiu a plaga

cotorres parc 2

un niu de cotorra argentina, al parc de Can Campassol

Des de fa més d’una dècada, les cotorres argentines estan instal·lades a Malgrat de Mar. Es tracta d’una au considerada invasora, no autòctona, que construeix nius de grans dimensions, principalment a les copes de les palmeres del parc de Can Campassol, al centre del municipi. Aquests nius poden arribar a pesar centenars de quilos. Per fer-los, arrenquen sistemàticament les branques d’arbres i plantes, causant-los greus perjudicis. La llar de les cotorres representa sovint un perill per als usuaris del parc ja que hi ha el risc que caiguin i puguin fer mal a algú. És especialment preocupant el fet que els nius es trobin a tocar d’un espai de gronxadors i jocs infantils. En aquest aspecte, de manera periòdica els nius es fan retirar per evitar que provoquin incidents i malmetin els arbres.

Amb el pas dels anys, les cotorres han deixat de ser un atractiu per a molts i s’han convertit en una plaga similar a la dels coloms. El soroll és només una de les moltes molèsties que causen aquestes aus. El seu elevat nombre també està comportant un problema de salut pública.

Tot just ara, diversos experts han elaborat una investigació sobre el fenomen. A través d’un estudi, assenyalen la necessitat d’establir els mecanismes necessaris per tal de prevenir l’expansió de les cotorres argentines i reduir la seva població arreu d’Europa.