Contra les pixades i cagades de gossos

àudio-notícia

No són pocs els veïns de Malgrat de Mar farts que els gossos es pixin a la façana de casa o el negoci i que embrutin el carrer de cagades, principalment les voreres. La responsabilitat que els animals de companyia facin les deposicions on pertoca recau en l’amo de la mascota. Dissortadament, es tracta d’un mal endèmic, perpetuat en el temps i amb l’augment de la població de gossos els darrers anys -més d’un miler segons el cens local- s’ha incrementat de manera exponencial. Una problemàtica de difícil solució, apunten alguns.

Tot i les insistents i benintencionades campanyes de sensibilització, endegades de manera periòdica des de l’administració local, molts amos d’animals fan l’orella sorda a les més elementals conductes cíviques. És per això que, d’un temps ençà, veïnes i veïns del municipi han posat en marxa la seva pròpia acció de conscienciació i protesta. En aquest sentit, és fàcil observar com en diferents portals s’hi han penjat cartells advertint de les males conductes de diversos propietaris de gossos. La Dolors, veïna del carrer Girona, té un cartell posat a la finestra des de fa més d’un any. Ha explicat que el va col·locar perquè cada dia, abans de marxar de casa, ha de fregar les pixades i cagades de gos que li deixen davant la porta. Fins i tot, en més d’una ocasió s’ha hagut d’enfrontar als propietaris de mascotes, que incomprensiblement recriminen i denuncien la seva actuació. Com a mesura alternativa, la Dolors aboca a la cantonada pols de talc, un producte inofensiu per als animals però que, com a mínim, “espanta” els amos de gossos.

Pel que fa a la normativa al respecte, aquesta és prou clara. Així doncs, segons l’ordenança municipal reguladora de la tinença d’animals domèstics i de companyia -que data de l’any 2006-, els amos de mascotes tenen l’obligació de “recollir i retirar les deposicions que els animals realitzin en la via pública”. L’ordenança també explicita l’obligació d’”impedir que els animals orinin en els espais públics, en les façanes d’edificis i en tota mena de mobiliari urbà, havent de realitzar les seves necessitats en els llocs expressament habilitats o, en tot cas, en els embornals de la xarxa de pluvials, en la part inferior de la vorada de la vorera o en els escocells dels arbres”.

En l’apartat de sancions, se’n preveuen de 250 euros en el primer cas i de 150 en el segon si no es compleixen.

A tot plegat, s’hi ha d’afegir les conseqüències que suposen aquests actes incívics per a les arques públiques. Al llarg dels darrers anys, s’han hagut de substituir desenes de “pals de fanals de l’enllumenat públic que s’havien fet malbé pels orins dels gossos”. Un fet que ha suposat “una despesa d’entre 3.000 i més de 6.000 euros cada any”, segons dades publicades pel consistori malgratenc.

Vols saber què diu l’ordenança municipal reguladora de la tinença d’animals domèstics i de companyia? Fes clic aquí i descarrega-te-la.

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.