Alerten de la proliferació de paparres

La pujada sobtada de les temperatures i la humitat ha provocat un augment considerable de la població de paparres. Veterinaris locals consultats, alerten de la proliferació d’aquests aràcnids les darreres setmanes a Malgrat de Mar. Segons han explicat, el nombre de casos que han hagut de tractar, sobretot entre gossos, és molt superior al registrat en anys anteriors durant la mateixa època. També han assenyalat haver assistit una persona per la picada d’una paparra.

Una situació que corroboren diversos professionals de perruqueries canines. Aquests han especificat que des de fa dos mesos han detectat una important presència de paparres, tot i que és agosarat parlar de plaga, com han apuntat amos de gossos preocupats per les seves mascotes.

Ambdós professionals recomanen evitar llocs amb vegetació alta, tenir la mascota mínimament controlada i aplicar-li un antiparasitari extern. 

La paparra és un paràsit que necessita de la sang d’un hoste per a completar el seu cicle vital, que habitualment va des de la primavera fins a la tardor. En el context urbà, afecta principalment gossos i altres animals domèstics i pot arribar a picar éssers humans. Les paparres solen ser “més abundants en zones boscoses i en paratges rurals, on habiten animals silvestres i a més es donen les condicions mediambientals adequades de vegetació, llum i humitat per al desenvolupament del seu cicle vital”. També es poden trobar en gosseres i en zones urbanes cobertes d’herba, com parcs i jardins, on s’hi sol passejar amb les mascotes.

La interacció de les persones amb la paparra és pràcticament accidental, ja que l’home “no és l’hoste preferit” de cap de les més de 1.000 espècies comptabilitzades arreu del món.

Segons l’European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC), “les paparres en si mateixes no causen malalties, però si una paparra està infectada amb un virus o bacteri, llavors aquest patogen es pot transmetre a través de la picada de paparra i causar malalties en humans” com, per exemple, “la febre botonosa, la malaltia de Lyme, la febre recurrent, l’encefalitis transmesa per paparres, la babesiosi, la tularèmia o la febre hemorràgica de Crimea-Congo, entre d’altres”.

Diverses publicacions especialitzades, apunten el canvi climàtic com una de les causes que estaria contribuint a la proliferació d’aquests temuts paràsits. Les altes temperatures i la prolongació dels mesos de calor ho estan afavorint i tot fa preveure que a llarg termini es converteixi en un problema de salut pública.

imatge d’un gos afectat per la picada d’una paparra

Més informació: https://canalsalut.gencat.cat/ca/detalls/article/Paparres

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.