Reobren les urgències. Es manté el silenci

Amb l’arribada de l’època estiuenca, Malgrat de Mar és una de les localitats turístiques que pateix un augment significatiu de la seva població. Aquest fet comporta que alguns serveis hagin de reforçar-se. És el cas del Centre d’Atenció Primària (CAP), que des d’aquest dilluns dia 20 de juny ha ampliat de nou el seu horari. Així doncs, es recuperen les urgències nocturnes i, per tant, el centre estarà obert les 24 hores del dia. La reobertura a l’estiu del servei desperta recel i queixes entre la població, que manifesta obertament la demanda d’una atenció continuada al llarg de tot l’any i no “només per a quan arriben els turistes”.

A mitjans del mes de setembre, en concret el dia 11, el Centre d’Atenció Primària tornarà a deixar de prestar el servei d’urgències nocturnes. A partir d’aquest moment, doncs, els usuaris que necessitin rebre assistència mèdica urgent durant la nit s’hauran de dirigir o bé al CAP de Pineda de Mar o bé a l’Hospital Sant Jaume de Calella.

L’actual sistema d’obertura estiuenca de les urgències nocturnes, s’aplica des del 2012, en base a directrius establertes pel Departament de Salut. Des d’aleshores, moltes són les veus i grups polítics que han estat reclamant reiteradament que el CAP es mantingui obert tot l’any, les 24 hores del dia. Precisament sobre aquesta qüestió, el mes de juny de 2018, l’aleshores responsable de Salut Comunitària del consistori malgratenc, durant el mandat del quadripartit, va traslladar als responsables de Salut de la Generalitat -una conselleria en mans d’Esquerra des del 2018- la proposta de revisar les guàrdies nocturnes, indicant que es mantinguessin obertes tot l’any. En aquesta trobada, es va tractar el pla d’ordenació d’atenció continuada i urgències que el Departament vol aplicar i que hauria de determinar aquells centres mereixedors d’estar oberts les 24 hores. De les hores ençà, però, no se n’ha sabut res sobre la mesura. Almenys, no ha transcendit públicament i es manté el silenci sobre una obertura continuada de les urgències nocturnes.

D’altra banda, es dona el cas que, el mateix responsable de la cartera de Salut a Malgrat de Mar, l’any 2011 defensava la “reorganització del servei d’urgències” proposat i implantat per l’ala convergent del govern català, argumentant que el nou model havia de comportar una “gestió més eficient”.

El mes de novembre de l’any 2021 es van posar en marxa les obres d’ampliació del Centre d’Atenció Primària de Malgrat de Mar. Els treballs, un cop finalitzats, han de permetre millorar les consultes de Medicina i Infermeria General i Infermeria Pediàtrica i Pediatria, segons es va assegurar. Les obres tenen un cost de més de 2.700.000 euros.

Webs consultades: arxius elmalgratenc.cat, Departament de Salut Gencat, Ajuntament de Malgrat de Mar, El PuntAvui, Ona Malgrat, Ràdio Palafolls.

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.