AGC Pharma tira pel dret, sense llicència mediambiental

elmalgratenc.cat és un espai d’informació i opinió sense ànim de lucre. La teva col·laboració és essencial per seguir oferint publicacions com aquesta. Pots fer la teva aportació clicant aquí. Gràcies!

L’empresa química AGC Pharma ha tirat pel dret. Sense que encara hagi obtingut la corresponent llicència mediambiental per poder ampliar la planta de Malgrat de Mar, aquest passat dijous ha celebrat l’acte de col·locació de la primera pedra. Ho ha fet amb el beneplàcit de membres de l’equip de govern municipal, que hi han assistit convidats per l’empresa. L’acte també ha comptat amb la presència del cònsol del Japó.

El fet que no s’hagi anunciat prèviament, no s’hi hagi convidat els grups a l’oposició ni els mitjans de comunicació, així com la data i hora triades, ha reforçat que alguns sectors hagin considerat que l’acte s’ha celebrat amb “certa nocturnitat i traïdoria” i amb voluntat “coercitiva” de forçar els esdeveniments.

L’inici de l’ampliació de la planta, ubicada en zona declarada inundable, s’ha realitzat malgrat que totes les parts implicades són perfectament coneixedores que l’empresa no disposa de tots els permisos necessaris. L’autorització a nivell ambiental s’està tramitant a la Generalitat. Ha transcendit que, tècnicament, es valora de manera negativa per l’impacte que causaria l’ampliació tant sobre les persones com sobre el medi. 

L’ampliació de la planta química podria comportar que l’empresa assolís el NIVELL ALT de risc SEVESO.

Entre les afectacions que més preocupen hi ha la proximitat d’una escola d’infantil i primària, que passaria a estar dins del radi d’alt risc -un fet pel qual algunes famílies ja haurien mostrat la seva preocupació. Les instal·lacions esportives d’atletisme, així com la platja del davant de la química, l’ús de la qual s’hauria de restringir, també resultarien afectades.

Una altra part que patiria repercussions és la zona agrícola més propera. Diversos pagesos s’han mostrat contraris a l’ampliació i no han volgut plegar-se a les exigències tant de l’empresa com del consistori, que tenien intenció de fer-los passar un vial d’accés a la fàbrica química pels seus camps durant els treballs previstos en el projecte. De moment, són els qui han aconseguit una primera victòria i finalment el vial no travessarà els seus terrenys.

Precisament, sobre aquesta darrera qüestió, n’ha donat més detalls un dels empresaris agrícoles afectats. Oriol Arias ha explicat que durant la reunió mantinguda amb les parts interessades, se’ls va traslladar la intenció de fer aquest vial d’accés paral·lel a la planta química. La mesura serviria per a facilitar el pas dels camions de gran tonatge i la maquinària pesant mentre duressin les obres d’ampliació. “Ho volien fer aprofitant un camí municipal, expropiant part de tres finques”, ha indicat. “No hi vam estar d’acord, ja que la circulació constant de camions ens afectaria el negoci i posaria en perill el pas de persones”. Segons el mateix Arias, empresa i consistori no volen que camions i maquinària circulin per l’entrada principal que la química té davant la platja. “Els càmpings de la zona es veurien afectats i molestaria els estiuejants”, els van argumentar.

El passat mes d’abril, la multinacional japonesa anunciava la seva intenció d’ampliar la planta que té ubicada a Malgrat de Mar, al Camí de la Pomereda. Per fer-ho, l’empresa química va assegurar una inversió de més 90 milions d’euros i la creació de 100 nous llocs de treballs, bona part dels quals altament especialitzats. Els treballs d’ampliació, segons la intenció de l’empresa química, haurien de començar de cara al 2023.

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.