Un grup de joves plasma la figura de Neus Català

Neus Català, nascuda a la localitat de Els Guiamets (El Priorat) l’any 1915, va destacar per la seva activa lluita antifeixista. Català, membre de les Joventuts del PSUC, fou la penúltima supervivent catalana del camp de concentració nazi de Ravensbrück, ubicat a la regió alemanya de Mecklenburg, i on es calcula que hi van morir més de 92.000 dones.

Neus català va rebre la Creu de Sant Jordi el 2005. Un any després, va ser nomenada Catalana de l’Any en reconeixement al seu treball de memòria i defensa de les dones que van perdre la vida al camp de concentració on va estar reclosa.

Català va morir el 2019 a l’edat de 103 anys, deixant un important llegat històric de lluita contra el feixisme i amb nombrosos reconeixements arreu.

La figura de l’activista catalana ha rebut també homenatge a Malgrat de Mar. En aquest sentit, una quinzena de joves -d’entre 13 i 18 anys d’edat- han retratat Neus Català en un mural de visibilitat pública. L’obra es pot veure en una caseta ubicada en una parcel·la municipal, entre el Camí del Pla i les avingudes Carme i Mediterrània.

El treball dels joves ha estat dirigit per la muralista i il·lustradora Núria Coll. Es tracta d’un projecte -encara en curs- coordinat per l’empresa barcelonina Rebobinart, especialitzada en art urbà. La iniciativa forma part de les activitats del Juliol Jove i també ha estat participada per la historiadora local Sònia Garangou, qui s’ha encarregat d’introduir els joves il·lustradors en la temàtica a plasmar.

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.