Malgrat de Mar no ha desplegat el Pla de Protecció Civil

Com s’hauria d’actuar si a Malgrat de Mar es produís un terratrèmol o un incendi forestal? Què s’hauria de fer si un transport carregat amb matèries perilloses bolqués a la carretera? Quin és el protocol en cas d’inundacions? I si es detecta contaminació marina? Com es comunicaria a la població? On estarien ubicats els punts de confinament? Quines serien les mesures d’autoprotecció ciutadana i com se la informaria? Qui dirigiria i com funcionaria l’operatiu central que coordinaria la protecció de persones i béns?

Les respostes a aquestes i altres preguntes s’aglutinen en l’anomenat Document Únic de Protecció Civil Municipal (Duprocim). Es tracta d’un text de 179 pàgines on s’hi indiquen les pautes que s’han de seguir en cas de risc d’incendis forestals, inundacions, sismes, contaminació marina, nevades, transport de matèries perilloses, químic i ventades.

El Duprocim es va aprovar el mes de març de l’any 2021 amb el suport de tots els partits polítics amb representació municipal. El va redactar una empresa externa -amb seu a Igualada-, especialitzada en l’elaboració d’aquests tipus de plans. El document està homologat per la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya.

El pla detalla les característiques del municipi com, per exemple, la seva situació geogràfica, densitat de població, climatologia, les seves infraestructures, vies de comunicació i serveis bàsics. També mostra quins són els riscos especials i específics que podrien ocórrer a Malgrat de Mar, així com les zones i elements més vulnerables.

“Malgrat de Mar és una població afectada per diferents riscos definits com riscos territorials: emergències associades a malalties transmissibles emergents amb potencial alt risc, onades de calor i fred i, riscos especials: incendis forestals, inundacions, sismes, contaminació marina, nevades, transport de matèries perilloses, químic i ventades; segons el Mapa de Protecció Civil de Catalunya i d’acord amb la Llei 4/97 de protecció civil de Catalunya, l’ajuntament resta obligat a elaborar i implantar el Pla de Protecció Civil Municipal (…).”

El Duprocim dibuixa l’organigrama del grup de comandament que hauria de dirigir el protocol d’actuació. En aquest sentit, l’alcaldessa en seria la màxima responsable de l’operatiu, que tindria la seu central a l’edifici de l’ajuntament.

El Document de Protecció Civil Municipal inclou un seguit de tasques preventives i d’accions que permetrien desplegar-lo eficientment, si això fos necessari. En aquesta línia, el pla estableix un calendari d’exercicis destinats a “validar el correcte funcionament del pla”. La realització d’aquests simulacres “és una obligació de la persona responsable de la implantació” del Duprocim.

Any i mig després de la seva aprovació, però, encara estan pendents d’executar-se les primeres actuacions previstes. El desplegament del pla és immediat a l’aprovació definitiva del document, tal i com s’indica en el contingut del mateix.

Les accions pendents d’execució estan relacionades amb el risc d’incendis, fortes nevades, sismes i inundacions i s’haurien d’haver fet durant el període comprès entre el mesos de maig de 2021 i juny de 2022. El Duprocim assenyala l’execució d’una campanya de sensibilització a la població amb mesures i consells d’autoprotecció, que es faria a través de la web municipal, xarxes socials i una bustiada. El programa d’implantació del pla també fa referència a la realització dels simulacres “de despatx i trucades” corresponents.

Diverses fonts municipals consultades, no han aclarit els motius pels quals no s’han dut a terme les tasques d’implantació del Document Únic de Protecció Civil Municipal.

Podeu consultar el document fent clic aquí

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.