L’aigua de Malgrat de Mar, entre les més contaminades de Catalunya

Les aigües subterrànies de Malgrat de Mar estan afectades per una alta concentració de nitrats. Molt pel damunt del llindar màxim establert per l’Organització Mundial de Salut. Aquest topall se situa en els 50 mil·ligrams per litre, mentre que als pous del municipi (imatge) se n’ha detectat 124.8 mg/L. S’ha de subratllar que l’afectació és en les mostres d’aigües preses a les zones agrícoles del municipi. En cap cas aquests nivells es refereixen a l’aigua de la xarxa, a l’aigua d’aixeta, que ve, principalment, de la planta potabilitzadora de Palafolls.

Les dades corresponen a un informe elaborat per l’Agència Catalana de l’Aigua. Un document fet públic recentment pel digital El Crític i que situa els aqüífers de Malgrat de Mar entre els més contaminats de Catalunya.

L’alta presència de nitrats es relaciona amb el model de producció agrícola, de conreus intensius, que utilitza habitualment fertilitzants i altres productes agroquímics. El gran ús de fertilitzants provoca contaminació dispersa o general de les aigües subterrànies.

Aquesta contaminació és perillosa per a la salut de les persones, especialment per a dones embarassades, nadons i infants, gent gran o persones immunedeprimides. La ingestió dels nitrats no es produeix només si es beu aquesta aigua, sinó que s’absorbeixen en menjar aliments que n’acumulen.

Tal i com han explicat a elmalgratenc.cat especialistes mediambientals consultats, “si volem revertir la situació, cal un canvi urgent de model agrícola i apostar per l’agricultura ecològica”. Actualment, però, el municipi només compta amb dues o tres finques dedicades al cultiu ecològic. Els mateixos experts assenyalen l’Agència Catalana de l’Aigua com a principal responsable del mal estat de les aigües subterrànies. Un fet, que des de l’ACA es reconeix.

A banda de les explotacions agrícoles, hi ha altres activitats que s’abasteixen de l’aigua dels aqüífers. És el cas de càmpings i hotels de Malgrat de Mar, que inicialment no la fan servir per al consum.

L’alta presència de nitrats a les aigües subterrànies genera preocupació. Amb l’actual situació d’emergència climàtica i d’abús dels recursos naturals, van minvant les reserves d’aigua dolça i augmentant la concentració dels contaminants, així com les dificultats de potabilització. Es preveu que molts dels aqüífers deixarien de ser aptes per al consum humà.

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.