Es disparen les denúncies per infraccions comeses amb el patinet elèctric

Els darrers anys, el patinet elèctric s’ha convertit en el rei de la pista. A Malgrat de Mar, es compten per centenars els usuaris que han triat aquest vehicle com a mitjà de transport per a realitzar els seus desplaçaments diaris.

Aquest giny està considerat un VMP. És a dir, un vehicle de mobilitat personal. Segons el Servei Català de Trànsit, un VMP “té una o més rodes, disposa d’una única plaça i va propulsat exclusivament per motors elèctrics que poden proporcionar-li una velocitat màxima per disseny entre els 6 i els 25 km/h”. L’aparell és un vehicle però no li cal autorització administrativa ni assegurança per circular i en cap cas està exclòs d’haver de complir la normativa vigent. En aquest sentit, quan existeix un incompliment per part de l’usuari o conductor, a aquest se’l pot sancionar.

I pràcticament de manera inevitable, amb l’arribada del patinet elèctric s’han multiplicat els incidents a la via pública. Sense anar més lluny, el darrer any a Malgrat de Mar s’han registrat un total de 5 denúncies per accidents de trànsit on un patinet elèctric s’hi ha vist implicat. En dos dels casos, s’ha produït danys a persones. Un d’ells ha estat per l’atropellament a un ciclista.

Pel que fa a les denúncies per infraccions, durant el passat 2021 se’n van tramitar un total de 39. A dia d’avui, durant el que portem d’any, ja se n’han registrat 107. En total, sumen 146 denúncies.

La majoria de sancions, 78, s’han interposat per circular dues o més persones. Una trentena de denúncies estan relacionades amb el fet de no obeir els senyals de circulació, fer-ho per voreres o zona de vianants, circular fent ziga-zagues i no respectar la prioritat de pas, entre d’altres.

També s’han cursat denúncies a usuaris de VMP per circular utilitzant el telèfon mòbil o altres aparells que requereixen d’“intervenció manual del conductor”.

A 3 conductors de patinet elèctric se’ls ha denunciat per conduir sota els efectes de les drogues i a 1 per fer-ho borratxo.

Durant aquest mateix període de temps -entre el 2021 i el 2022-, s’han posat 3 denúncies per conduir de manera negligent.

El passat mes de juny, agents de la Policia Local de Malgrat de Mar van assistir a una jornada formativa que els va permetre ampliar els seus coneixements sobre la normativa dels VMP. Durant la trobada es va parlar de la revisió dels criteris que permeten classificar aquests ginys elèctrics, l’actuació a realitzar segons la seva categoria, les mesures provisionals a prendre pels policies de trànsit i la jurisprudència que estableix el Tribunal Suprem.

Les dades que formen part del contingut d’aquesta informació han estat facilitades per la Policia Local de Malgrat de Mar. S’han obtingut a través d’una “sol·licitud d’accés a la informació pública”.

Darreres notícies…

Tu perds

Amb receptes per als pròxims quatre anys de mandat pràcticament calcades, encara no hi ha res decidit.

La campanya de la fam

Bona part dels actes que s’estan organitzant aquesta campanya electoral del 28 de maig s’embolcallen d’àpats.

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.