Continua l’ampliació de la planta química de Malgrat de Mar sense el permís mediambiental

Aquests dies, maquinària pesant ha entrat als terrenys on es preveu l’ampliació de la planta d’AGC Pharma a Malgrat de Mar. Camions de càrrega de material d’obra i una grua telescòpica de grans dimensions hi realitzen tasques relacionades amb el nou projecte.

Fins el moment, la multinacional química només disposa de la llicència municipal per adequar els terrenys on s’hi ha d’ubicar el nou edifici.

imatge cedida

D’altra banda, la fàbrica encara no ha obtingut els permisos mediambientals corresponents, que els ha d’atorgar la Generalitat de Calalunya. Segons ha transcendit, la química no ha presentat la documentació que se li requereix. En l’informe demandat, s’hauria d’especificar les mesures que s’han de dur a terme per salvar esculls com, per exemple, que la construcció no amplifiqui el perill d’inundació existent a la zona, a tocar el delta del riu La Tordera. L’administració catalana també exigeix a la multinacional química que faciliti accessos a la fàbrica en cas de forts aiguats que inundin els terrenys, un estructura sòlida de la planta a construir i diferents mesures i plans de seguretat en cas d’incendi.

A més, la química hauria d’assegurar que al nou edifici no s’hi emmagatzemarien productes perjudicials per a les persones i que puguin afectar la seva salut. Una exigència extrapolable a l’entorn natural que envolta la fàbrica química.

A finals del mes de juny, l’empresa química AGC Pharma va celebrar l’acte de col·locació de la primera pedra. Ho va fer amb la complicitat de membres de l’equip de govern municipal, que hi van assistir convidats per l’empresa. L’acte no es va anunciar prèviament de manera oficial. Un fet que va sembrar l’ombra de la sospita i, a posteriori, es va denunciar que s’havia celebrat amb “certa nocturnitat i traïdoria” i amb voluntat “coercitiva” de forçar els esdeveniments. L’inici de l’ampliació de la planta, ubicada en zona declarada inundable -com ja va es va demostrar durant el temporal Glòria-, s’està realitzant malgrat que les parts implicades són coneixedores que la química no disposa de tots els permisos necessaris. També és sabut que, tècnicament, es valora de manera negativa per l’impacte que causaria l’ampliació tant sobre les persones com sobre el medi.

Opinió…

Contingut relacionat…

segueix elmalgratenc.cat a les xarxes

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.