L’ampliació d’AGC augmentarà l’afectació del nivell de risc químic

La química AGC Pharma està ampliant la planta que té a Malgrat de Mar, al camí de la Pomereda. La multinacional es troba ubicada en una zona a tocar del mar, camps de conreu i molt a prop del nucli urbà. Per a la construcció del nou edifici, l’empresa, però, encara no disposa de la llicència mediambiental corresponent, que li ha d’atorgar la Generalitat de Catalunya.

La sol·licitud de l’esmentada llicència es troba en ple període d’al·legacions. El procés es va iniciar el 25 d’octubre i es tancarà el pròxim dia 12 de desembre. Al llarg de tot aquest temps d’exposició pública, qualsevol ciutadà pot formular les al·legacions que consideri oportunes.

Des de l’empresa química es reconeix que l’ampliació de la planta comportarà un augment del nivell d’afectació de risc químic per a la població. Així consta en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC): “Que el cambio sustancial solicitado supondrá, en lo que se refiere a la Normativa Seveso, el paso al nivel alto de afectación, lo que implicará, entre otras cosas, que el municipio de Malgrat de Mar tendrá la obligación de preparar un Plan de Actuación Municipal PLASEQCAT y revisar su DUPROCIM.”

AGC Pharma s’escuda en què, si es produeix un incident, l’empresa ja disposa d’un pla d’autoprotecció per a protegir les seves instal·lacions. En cas de risc potencial per a la població, la química llença pilotes fora i trasllada la responsabilitat a l’ajuntament malgratenc, que hauria de fer front a la situació d’emergència amb els seus propis mitjans. “(…) no corresponde a nuestra representada valorar cómo se debe alertar o proteger a la población frente a estos riesgos, ni mucho menos valorar o proponer modificaciones del DUPROCIM”, puntualitzen des d’AGC Pharma. Tot i això, la química ha assegurat que manté una porta oberta a la col·laboració amb l’administració local.

D’altra banda, la multinacional química pràcticament ha fet cas omís a les demandes formulades des del consistori. En aquest sentit, se li ha requerit en diverses ocasions que aportés els informes relacionats amb l’impacte ambiental que causaria l’ampliació de la planta. Segons s’extreu dels informes tècnics redactats per personal municipal, l’empresa no ha aportat bona part de la documentació exigida.

Segons ha transcendit, de fonts no oficials però coneixedores del procés, el mateix ajuntament de Malgrat de Mar estaria estudiant la possibilitat de presentar al·legacions a la sol·licitud de la multinacional.

Més informació i al·legacions fent clic en aquest enllaç:

ANUNCI d’informació pública sobre la sol·licitud de modificació substancial de l’autorització ambiental amb impacte ambiental de la fabricació de principis actius farmacèutics, promoguda per AGC Pharma Chemicals Europe, SLU, a Malgrat de Mar

Contingut relacionat…

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.