Queixes pel fred a les aules

Temperatures de fins a 12 graus a l’aula són les que han de suportar els alumnes de les dues escoles públiques de Malgrat de Mar -Montserrat i Marià Cubí. “A les classes hi fa molt fred. Hem d’anar abrigats amb la jaqueta”, han assegurat docents consultats. “Les nenes i nens no es queixen, però en passen més que nosaltres”, han afegit.

Les escoles han traslladat la problemàtica als familiars dels alumnes que, un cop coneixedors de la situació i després de mostrar la seva preocupació i enuig, s’han compromès a aportar petits escalfadors o estufes per apaivagar les baixes temperatures que pateixen, sobretot, els seus fills a les aules.

Des de l’àmbit educatiu, també s’ha posat damunt la taula aquesta qüestió en el decurs del darrer consell municipal d’educació, celebrat tot just aquest dilluns. Durant la trobada ha quedat evidenciat que la calefacció a les escoles no funciona, com a mínim fa una setmana. El motiu no és un altre que la manca de subministrament del material que serveix de combustible per fer anar les calderes de biomassa.

Des del consistori se’ls ha assegurat que el combustible -en concret, els anomenats pèl·lets– arribarà aquest dijous i es podran reprendre les classes amb normalitat, evitant així que alumnes i personal de l’escola hi passin fred. Des del mateix sector educatiu, s’ha atribuït tot plegat a una “manca de previsió i planificació per part de l’ajuntament”.

La demanda de pèl·lets de fusta s’ha disparat el darrer any. Un fet provocat per les conseqüències de la crisi energètica que travessa la Unió Europea, derivada de l’augment dels preus del combustibles fòssils, segons informacions publicades per empreses del sector. L’increment de la demanda de pèl·lets ha fet pujar el seu preu de venta fins a un 80%.

L’any 2021, des del consistori malgratenc es van fer instal·lar calderes de biomassa a les dues i úniques escoles públiques del municipi. Fins el moment, el sistema de calefacció funcionava amb gas. Per tirar endavant la iniciativa es va aprovar una partida econòmica de més de 260.000 euros.

Les noves calderes havien de permetre “una reducció de les emissions de CO2 amb l’objectiu de mitigar els gasos amb efecte d’hivernacle, i alhora utilitzar una energia més neta. Aquesta actuació s’engloba en el compromís de l’ajuntament de Malgrat de Mar amb la transició energètica en la lluita contra el canvi climàtic”, es va indicar.

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.