Malgrat de Mar diu adeu a la “font dels collons”

La font que presideix la plaça de l’Església de Malgrat de Mar té els dies comptats. El govern local -PSC, Malgrat Ens Mou- ha anunciat la seva intenció de remodelar-la.

Anteriorment, aquest espai l’ocupava l’edifici de l’antic ajuntament, que també servia de presó. Un edifici històric catalogat que es va fer enderrocar per col·locar-hi la font.

El projecte de construcció de la font de la plaça de l’església va costar al voltant de 8 milions de les antigues pessetes (48.000 euros).

El projecte va veure la llum amb els vots a favor de tots els grups polítics amb representació municipal de l’època: PSC, CiU, ERC, ICV i PP. Els treballs de construcció van costar al voltant de 8 milions de les antigues pessetes (uns 48.000 euros) i van trigar més d’un any en materialitzar-se. El cost de l’obra i l’enderroc de l’antic ajuntament van esdevenir motiu de ferotges crítiques des de diferents sectors.

La font estava formada per uns bolladors d’aigua dins uns cilindres que incloïen uns textos gravats amb els noms dels alcaldes dels darrers cent anys. Els textos també fan referència a aquelles persones i entitats locals que han treballat i col·laborat per de fer de Malgrat de Mar un municipi més gran i actiu.

Un cop acabada -a l’any 1999-, la font es va convertir de seguida en motiu de burla i rebuig per part de molts veïns. Sense anar més lluny, la mateixa alcaldessa del moment, Conxita Campoy (PSC), va manifestar públicament que es tractava d’un “nyap”.

Pràcticament des del primer instant, a l’element se’l va batejar com “la font del collons”, ja que al veure-la hom expressava en un to clarament despectiu: “collons, quina font!”.

Un collage com a nou element decoratiu

La remodelació de la font consistirà en recobrir el terra, retirar els cilindres -que es col·locaran en un altre indret sense determinar- i en l’espai de les rajoles de coloraines s’hi enganxarà un collage sobre Malgrat de Mar que el govern municipal ha encarregat a l’artista vigatana Pilarín Bayés. Es tracta d’una iniciativa similar a la que ja s’ha fet en d’altres municipi com, per exemple, Calella (clic aquí). Una localitat de la qual el govern local ja ha emulat diverses idees.

Fins el moment, es desconeix tant el cost del treball de Bayés com el de la remodelació, ja que el govern no ho ha fet públic.

foto: ajmalgrat

L’obra de Bayés ha rebut tant aplaudiments com crítiques. Mentre que alguns han felicitat la iniciativa, altres l’han qüestionada. Entre els motius per posar-la en qüestió hi ha el fet que no inclogui malgratencs de diferents orígens o que s’hagin eliminat elements importants del municipi, com les fàbriques. També s’ha posat en dubte que aquesta sigui una actuació prioritària.

Fins el moment, el preu del treball de Bayés i el cost de la remodelació de la font no s’han fet públics.

Actualització 10:21h 27/02/2023


Fonts consultades:

Revista Som-hi! (números any 1997, 1998, 1999)

Històric notícies web ajmalgrat

arxius propis elmalgratenc.cat


BREUS

Blanes arranjarà la tanca de la desembocadura

22/03/2023. La comissió de platges del consistori blanenc reconeix que s’ha d’arranjar la tanca que impedeix el pas a la desembocadura de La Tordera. L’ajuntament selvatà ha iniciat els tràmits per resoldre-ho al més aviat possible.

La “nova” plaça Joaquim Ruyra costarà 145.000€

22/03/2023. El govern ha estimat en 145.000 euros el cost de la remodelació de la plaça Joaquim Ruyra, que es convertirà en una rotonda. Es renovaran les voreres, l’espai verd i la xarxa d’aigua a pressió. El monument a l’escriptor es mantindrà.

Nous vestuaris a la piscina i el pavelló antic

22/03/2023. S’ha aprovat de manera definitiva el projecte de renovació tant dels vestuaris de la piscina municipal com els del pavelló antic. S’hi ha destinat uns 478.200 euros per fer-los. Les instal·lacions tenen més de 38 anys i estan molt malmeses.


Fes-te subscriptor/a!

Tria el teu model.

MENSUAL

5,00 €

al mes

ANUAL

60,00 €

a l’any

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.