Sobreviure cada dia recollint ferralla

Subscriu-te!

Accedeix a tots els
continguts exclusius!

elmalgratenc.cat no rep cap tipus de subvenció pública. Tirar-lo endavant comporta unes despeses fixes, esforç i dedicació.

La teva contribució ajuda a millorar la societat, prendre consciència i a convertir-te en una persona compromesa i, sobretot, feliç.

Tria el teu model de subscripció

Des de fa anys, moltes persones migrades sobreviuen recollint ferralla. La troben en contenidors i obres. També la recullen de cases de particulars, quan els seus propietaris els avisen amb antelació perquè ho passin a arreplegar. Principalment es tracta de trastos vells, electrodomèstics i ferros que s’han llençat al carrer. Ja no tenen una vida útil i ells els reaprofiten extraient les peces que poden vendre.

Algunes d’aquestes persones s’hi passen el dia sencer, empenyent el carro amunt i avall fins que el tenen ben ple i el poden portar fins els tallers o empreses on hi reciclen ferro, acer, coure i altres materials. Allà els hi compren el què han trobat a 15 cèntims d’euro el quilo de ferro en el millor dels casos. El material més preuat continua sent el coure, que es paga a uns 7 euros el quilo. Amb una mica de sort, doncs, es poden treure entre 6 i 10 euros al dia.

Amb el pas del temps, i les necessitats més bàsiques i despeses per cobrir, la competència al carrer ha augmentat. A Malgrat de Mar en són uns quants els que s’han vist obligats a optar per aquest model, ja que no troben una feina millor. La majoria es troben en “situació irregular” i no poden accedir al mercat laboral. Molts són homes de mitjana edat d’origen africà, però també n’hi ha de joves. No perceben cap tipus d’ajuda econòmica de l’administració i han trobat en aquesta activitat una manera honrada de sobreviure per tenir assegurat, com a mínim, un plat a taula. Es lleven de bon matí i s’hi estant fins ben entrat el vespre. En determinades ocasions, fins i tot es desplacen a d’altres localitats per fer la seva feina. Aquells amb qui ha pogut parlar elmalgratenc.cat -es mostren reticents a fer declaracions- confessen que hi ha dies de tot. Tant bon punt una jornada omplen el carro de ferralla com tornen a casa amb les mans buides i sense un tros de pa que endur-se a la boca.

Sovint, però, la seva tasca es motiu de malestar entre alguns veïns. Es queixen de la brutícia que deixen al voltant dels contenidors quan els remenen buscant-hi trastos per endur-se i guanyar-se la vida.


Aquest article és una reedició i actualització d’un reportatge elaborat i publicat el mes de març de l’any 2010 pel diari digital malgratconfidencial.com

El pots veure fent clic aquí


Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.