Abstenció, vot en blanc o vot nul

La mitjanit d’aquest divendres dia 12 de maig s’inicia la campanya electoral de les eleccions municipals 2023. La campanya clourà divendres dia 26. Després de la jornada de reflexió (dissabte 27 de maig), diumenge 28 se celebraran les eleccions.

A Malgrat de Mar s’hi presenten un total de 6 partits polítics, d’entre els quals els votants n’hauran de triar qui els ha de representar a l’ajuntament al llarg dels pròxims 4 anys de mandat.

Però al marge d’aquests grups polítics, els veïns també tenen la possibilitat d’optar per altres opcions, tan legítimament democràtiques com les primeres. A diferència d’altres països, on anar a votar és completament obligatori per als electors, a l’estat espanyol -fins el moment- els ciutadans són lliures d’exercir el seu dret a vot. És més, “no poden ser forçats de cap manera a votar per un partit o candidat”.

Vot en blanc

Quan es diposita a l’interior de l’urna un sobre buit. Segons la Llei Electoral, és un vot vàlid. No s’adjudica a cap llista en concret, però se suma al total de vots, ja que s’han de tenir en compte durant el còmput de percentatges, així com en el repartiment de regidors, segons la Llei d’Hondt.

Habitualment, es considera una mostra del descontent envers la classe política, però d’acord amb l’actual sistema electoral.

Vot nul

Entregar un sobre no oficial, manipulat o amb contingut “inadequat” (texts, imatges…) o amb més d’una papereta és un vot nul. Si el sobre conté dues paperetes de la mateixa formació computa com a vàlid. El vot nul no perjudica ni beneficia cap opció de les que es presenten.

Sovint, el vot nul és aquell a través del qual els electors manifesten tant el seu descontent amb els polítics com amb el sistema.

Abstenció

No anar a votar. No fer-ho de manera presencial ni per correu. És quan els votants, pels motius que sigui, no exerceixen el seu dret a vot. Evidentment, l’abstenció no suma en el recompte de vots i és l’opció més temuda pels partits polítics. A les darreres eleccions municipals (2019), a Malgrat de Mar es van abstenir 5.014 persones d’un total de  13.718 electors.


Subscriu-te!

Accedeix a tots els
continguts exclusius!

elmalgratenc.cat no rep cap tipus de subvenció pública. Tirar-lo endavant comporta unes despeses fixes, esforç i dedicació.

La teva contribució ajuda a millorar la societat, prendre consciència i a convertir-te en una persona compromesa i, sobretot, feliç.

Tria el teu model de subscripció

Publicat per elmalgratenc.cat

En el món de la comunicació des de fa més de 35 anys. Errors, molts. Encerts, comptats. Lliçons, cap ni una. Periodisme de carrer, crític i actiu. Lluitant per canviar allò que no vol ser canviat. Aquest és un espai d'informació i opinió. No guanyarem, però molestarem tant com puguem.